EU přerušilo kárné řízení proti Německu a Francii

20.12.2004 | , Finance.cz
EU


Evropská komise rozhodla o pozastavení disciplinárního řízení proti Německu a Francii. Obě země totiž slíbily, že v roce 2005 sníží své rozpočtové schodky na tři procenta HDP. Evropský komisař pro měnové záležitosti Joaquin Almunia má však výhrady...

Na základě rozhodnutí Evropské komise bylo proti Německu a Francii pozastaveno disciplinární řízení. Obě země totiž slíbily, že v roce 2005 sníží své rozpočtové schodky poprvé za čtyři roky pod horní limit EU na úrovni tří procent hrubého domácího produktu. Evropský komisař pro měnové záležitosti Joaquin Almunia i přesto uvedl, že takové zlepšení v rozpočtech obou zemí by bylo spíše výsledkem jednorázových opatření než strukturálních změn, takže komise bude i nadále ostražitá a v případě potřeby příští rok proti oboum zemím znovu zakročí.

Rozhodnutí Evropské komise zřejmě zmírní napětí, které loni v listopadu vyvolali evropští ministři financí, když zarazili disciplinární opatření přijatá na doporučení komise proti oběma zemím, a přiměli tak Brusel k právní odezvě. Evropský soudní dvůr rozhodnutí ministrů později anuloval, ale komise se přesto rozhodla, že se do dalšího potenciálního incidentu nebude pouštět v době, kdy chce dosáhnout konsensu ohledně oživení Paktu stability a růstu.

"Vzhledem k rozhodnutí soudu a opatřením přijatým Francií a Německem se zdá, že v tuto chvíli není dalších kroků třeba," řekl Almunia. Německo a Francie hrají klíčovou roli při reformě Paktu stability a růstu, v jehož případě by Almunia rád dosáhl konsensu do března.


Zdroj: Reuters

Autor článku

Redakce

Redakce  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát