Podnájem či zadlužení?

13.01.2005 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Chcete si pořídit vlastní bydlení a stavební spoření v nedohlednu? Je výhodnější krátkodobý podnájem s možností šetřit, či investice do vlastního bytu či domu a tím pádem i dlouhodobé zadlužení?

V našem poradenském centru můžete položit dotaz z oblasti investic, daní, bydlení a pojištění. Tuto možnost využívá mnoho našich čtenářů a my pro vás každý týden jeden vybíráme. Dnes vám poradíme, jaká je vhodná alternativa při pořizování vlastního bydlení.

Otázka:
V průběhu tohoto roku bych se rad pustil do nákupu bytu, zhruba v částce 1 200 000,-Kč. Rád bych jej pořídil na mou osobu (27 let). Problém je ten, ze nemám žádný počáteční vklad a stavební spoření mi končí zhruba za 3 roky. Měsíční příjem činí něco kolem 21 000,- Kč hrubého. Existuje nějaká reálná šance pořízení bytu. Nebo je lepe počkat, řešit situaci podnájmem a až skončí stavební spoření, poté se pustit do nákupu. A ještě jedna prosba. Existují nějaké daňové úlevy pokud je byt kupován a používán pouze 1 osobou?

Na tento dotaz odpovídal ing. Jaroslav Münster:

Odpověď:
Reálná šance na pořízení bytu existuje a měsíční splátka by se mohla pohybovat kolem 8.700,-. K přesnému doporučení finančního ústavu a způsobu financování je potřeba prodiskutovat další věci, například ohledně vašeho stavebního spoření, dále ohledně možnosti ručení a další. Pokud chcete kupovat nemovitost, tak bych spíše doporučil se na to vrhnout v dnešní době, neboť dnes splátka 8.700,- bude mít jinou hodnotu než třeba za 3 roky a může dojít i ke zvýšení úroků. Za ty tři roky na podnájmu zaplatíte spoustu peněz, které nebudete investovat do vlastního bydlení. Pro další upřesnění bych doporučil osobní setkání, kde bychom mohli nalézt optimální variantu pro Vás.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ