Co přinese nový stavební zákon?

25.01.2005 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Po třiceti letech se možná dočkáme nového stavebního zákona. Co nám přinese a v čem se bude lišit od existujícího se dočtete v následujícím článku.

Už dlouhá léta se vedou diskuse o změně stávajícího stavebního zákona. Ten je starý již 30 let a je zatížen řadou novel, které zdržují procesy schvalování. Tento měsíc předložilo Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) ve spolupráci s Ministerstvem vnitra a Ministerstvem životního prostředí nový zákon, který by měl zjednodušit procesy územního plánování a následných řízení o stavbách.

Novým zákonem se MMR snaží o celkovou koncentraci správního řízení. Těžiště problematiky by se koncentrovalo na územní rozhodnutí, které by řešilo i případné společenské otázky. Navrhuje se například, že by u vybraných jednoduchých staveb bylo možné zahájit stavbu jen na ohlášení. „V praxi to znamená, že pokud má občan vlastní pozemek na němž chce stavět dům, požádá o územní rozhodnutí (žádost musí podložit zákonem požadovanými doklady), ve kterém bude tato stavba posouzena ze všech společenských směrů,“ vysvětluje Paroubek. Takovýmto stavbám bude dozorovat vedle Státního stavebního dohledu stavebního úřadu také autorizovaný stavební inspektor (pověřený stavebním úřadem), který bude dohlížet, zda stavba probíhá v souladu s vydaným územním rozhodnutím. Dosud platný stavební zákon autorizovaného inspektora neobsahoval.

Ministerstvo si od nového zákona slibuje zlevnění a zrychlení zpracování dokumentace, zkrácení doby pořizování územních a regulačních plánů i zásad územního rozvoje.

Jako největším kamenem úrazu se jeví vyloučení právního institutu vyvlastnění, který by měl být následně upraven samostatným zákonem. Podle návrhu, který předkládá MMR, by tedy vyvlastnění nebylo součástí stavebního zákona, jako je tomu nyní. MMR chce, aby vyvlastňování prováděly obce a následně soudy. Ministerstvo spravedlnosti však až nyní odmítá tuto podobu zákona podpořit.

Podle návrhu zákona se vyvlastňují jen veřejně prospěšné stavby, které jsou takto označené ve schváleném územním plánu. „Územní plán se schvaluje 2 roky. Po celou tuto dobu se mohou občané s obcí dohadovat o tom, kde která veřejně prospěšná stavba vyroste. Je proto nutné, aby se lidé, předtím než si koupí pozemek pro stavbu domu, informovali u vedení města, zda by dle územního plánu neměla na tomto pozemku vyrůst v budoucnu veřejně prospěšná stavba,“ upozorňuje ministr Paroubek s tím, že v každém případě bude zvažováno, zda je veřejným zájmem zájem vlastníka či společnosti. 

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ