Připsaná státní podpora dosáhla téměř 15,5 mld. Kč

30.03.2005 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Státní podpora má sloužit jako výrazný motivační faktor pro klienty stavebních spořitelen. I přes loňské snížení se celková připsaná částka ze státního rozpočtu vyšplhala na obdivuhodnou sumu.

Státní podpora plní roli stabilizačního faktoru systému stavebního spoření. Motivuje nové klienty ke vstupu do systému a tak zajišťuje stabilní příliv finančních prostředků, které mohou stavební spořitelny za garantované úroky použít k financování bytových potřeb účastníků stavebního spoření.

Objem prostředků vyplacených na státní podporu v roce 2003 dosáhl 13,3 mld. Kč. Průměrná státní podpora na jednu smlouvu (vztaženo ke stavu platných smluv k 31. 12. 2002) činila 2 723 Kč.

Stavební spořitelny uplatnily u Ministerstva financí žádost o vyplacení státní podpory stavebního spoření za rok 2004 v celkové výši 15,419 mld. Kč. Po provedení potřebných kontrol bude státní podpora připsána na účty stavebních spořitelen 21. dubna 2005. Podle stávajícího zákona mají stavební spořitelny měsíc na to, aby připsaly státní podporu na účty svých klientů.

"Podle novely zákona, kterou nyní projednává sněmovna, budou stavební spořitelny muset přiznat klientům úroky z poskytnuté státní podpory již den po připsání na jejich účet," připomíná jednu z významných změn stavebního spoření náměstek ministra financí Tomáš Prouza.

"Přesný termín připsání státní podpory zveřejňuje Ministerstvo financí poprvé s cílem umožnit klientům porovnat postup jednotlivých stavebních spořitelen a ověřit si plnění příslibů, které některé z nich daly," dodává Tomáš Prouza.

Zdroj: Tisková zpráva Ministerstva financí, AČSS

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ