Cena elektřiny pro podnikatele: Vyplatí se měnit dodavatele?

24.02.2016 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Kanceláře, obchody, provozovny nebo výrobny si mohou podobně jako domácnosti vybrat svého dodavatele elektřiny. Letos budou šetřit hlavně ti odběratelé, kteří se o ceny energií zajímají. Energetické společnosti totiž zlevňovaly jen vybrané produkty. Jaké úspory mohou firmy dosáhnout změnou dodavatele? A je lepší individuální cena, nebo elektronická aukce?

Silová elektřina obchodovaná na energetických burzách stále zlevňuje. V polovině minulého roku klesla pod magickou hranici 30 euro za megawatthodinu a propadla se tak na desetileté minimum. Tím ale příznivý vývoj pro spotřebitele neskončil. Aktuálně se megawatthodina na burze prodává za zhruba 22 euro. Prostor pro další zlevňování proto existuje a především větší odběratelé z řad firem mají možnost vyjednat si u dodavatelů zajímavou cenu. Energetické společnosti jsou totiž s ohledem na konkurenci ochotní nabídnout individuální ceny i menším firmám – výhodná cena elektřiny tak přestává být doménou jen velkých podniků.

Důvodů, proč cena silové elektřiny na burzách poklesla, je hned několik. Elektřiny je na trhu nadbytek, a to tlačí její cenu dolů. Svoji úlohu sehrává i cena uhlí a emisních povolenek, která zůstává také nízko. Analytici přitom odhadují, že ani v příštích měsících nenastanou závratné změny a zdražovat by se nemělo.

Cena elektřiny je složená z více položek a silová složka tvoří v případě podnikatelů méně než polovinu (necelých 41 procent). Od nového roku na základě cenového rozhodnutí Energetického regulačního úřadu ale zlevnila i distribuce elektřiny. Podnikatelům, kteří odebírají elektřinu na hladině nízkého napětí (NN) se regulované položky snížily v průměru o 2,5 procent. Konkrétní cena ale vždy záleží na zvolené sazbě, charakteru a množství spotřebované elektřiny, stejně jako na regionu, kde je zákazník připojen.

Jak si mohou firmy zlevnit elektřinu?

Podnikatelé mají v současné době několik možností, jak dosáhnout na nízké ceny elektřiny.

  • Srovnání ceníků dodavatelů a výběr běžně nabízených tarifů. Tato možnost je vhodná především pro menší odběratele elektřiny, jejichž spotřeba není vysoká a odpovídá například větší domácnosti (kanceláře, obchody).
  • Individuální ceny elektřiny. Výrobny, podniky a firmy s větší spotřebou si mohou u dodavatelů vyjednat individuální nabídky. Každý dodavatel má v tomto směru trochu jinou politiku a někteří jsou ochotní poskytnout nízké ceny i při menší spotřebě.
  • Elektronické aukce energií. Umožňují dosáhnout na vůbec nejnižší ceny elektřiny na trhu. Dodavatelé totiž soutěží o balík klientů (odběr v řádech jednotek GWh), a proto jsou ochotni cenu snižovat více než při individuální nabídce. Za účast v aukci se zpravidla platí poplatek.

Srovnání cen elektřiny pro podnikatele

Kancelář v centru Prahy

Menší kancelář poskytující právní služby sídlí v Praze (distribuční region PRE) a spotřebuje ročně kolem 5 MWh elektřiny. Nastavenou má distribuční sazbu C02d, protože elektřinu požívá jen ke svícení a napájení běžných kancelářských spotřebičů. Zatím neměnila dodavatele ani nevyužila žádné akční nabídky a u dominantního dodavatele v regionu při současných cenách zaplatí 29 216 korun. Přechodem k levnějšímu dodavateli může ušetřit 3 803 korun ročně, v aukci 5 025 korun.

Dodavatel Cena elektřiny/rok Úspora Smlouva

Pražská energetika

29 216 Kč

0 Kč

Na dobu neurčitou

Alternativní

25 413 Kč

3 803 Kč

Na dobu neurčitou

Z aukce

24 191 Kč

5 025Kč

Na dobu určitou bez prolongace

Ceny jsou pouze orientační. Počítáno je s výší jističe 3 x 25 A. Výpočet: EnergetickaPoradna.cz

Truhlárna u Ostravy

Středně velká truhlárna nedaleko Ostravy spotřebuje kolem 30 MWh elektřiny ročně. Energii používá k napájení strojů a ohřevu vody. Nastavenou má distribuční sazbu C25d. Zatím neměnila dodavatele ani nevyužila žádné akční nabídky a u dominantního dodavatele v regionu při současných cenách zaplatí 97 749 korun. Přechodem k levnějšímu dodavateli může ušetřit 84 760 korun ročně, v aukci 80 988 korun.

Dodavatel Cena elektřiny/rok Úspora Smlouva

ČEZ

97 749 Kč

0 Kč

Na dobu neurčitou

Alternativní

84 760 Kč

12 989 Kč

Na dobu neurčitou

Z aukce

80 988 Kč

16 761 Kč

Na dobu určitou bez prolongace

Ceny jsou pouze orientační. Počítáno je s výší jističe 3 x 25 A. Výpočet: EnergetickaPoradna.cz

Výrobna u Českých Budějovic

Průmyslová výrobna nedaleko Českých Budějovic spotřebuje ročně kolem 70 MWh elektřiny. Nastavenou má distribuční sazbu C45d, protože v části závodu jsou přímotopy. Zatím neměnila dodavatele ani nevyužila žádné akční nabídky a u dominantního dodavatele v regionu při současných cenách zaplatí 188 408 korun. Přechodem k levnějšímu dodavateli může ušetřit 160 663 korun ročně, v aukci 157 870 korun.

Dodavatel Cena elektřiny/rok Úspora Smlouva

E.ON

188 408 Kč

0 Kč

Na dobu neurčitou

Alternativní

160 663 Kč

27 745 Kč

Na dobu neurčitou

Z aukce

157 870 Kč

30 538 Kč

Na dobu určitou bez prolongace

Ceny jsou pouze orientační. Počítáno je s výší jističe 3 x 25 A. Výpočet: EnergetickaPoradna.cz
Štítky:

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 1.5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ