Záchrana sídlišť na obzoru?

02.06.2005 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Bytové domy jsou domovem pro více než polovinu populace v celé České republice. Špatnou izolaci, netěsnící okna a další nedostatky pociťujeme neustále na svých peněženkách. Jak se ubránit rostoucím nákladům?

O stavu českých sídlišť ani nemusíme dlouze diskutovat. I přes to, že už mnohé domy mají nové fasády, jedná se stále o malé procento z celkového počtu existujících paneláků.

V České republice je celkem 3,8 milionu bytů. V bytových domech se nachází 2,16 milionů bytů, tedy 56,5 %. Z toho 1,16 milionu bytů je v panelových domech. V Česku existuje téměř 80 tisíc panelových domů. Žije v nich třetina obyvatel. Panelová sídliště má 308 měst. Zatímco například v Praze v nich žije 40 % lidí, v Hradci Králové je to více než polovina (52 %) a v Karviné dokonce 90 %. Dva ze tří panelových domů jsou starší více než 25 let.

„Do regenerace panelových domů je potřeba investovat více než 350 miliard korun“ řekl na nedávné pražské mezinárodní konferenci o problematice jejich obnovy náměstek ministra pro místní rozvoj JUDr. Ivan Přikryl. „Ten problém je daleko větší než naše zdroje stačí pokrýt. Přitom je nutné začít co nejdříve, protože pak se všechno najednou nestihne. Nenechávejme tento problém příštím generacím“, apeluje Přikryl. Pokud Česká republika nebude investovat do oprav paneláků alespoň 20 miliard korun ročně, hrozí, že se ze sídlišť postupně stanou místa s neprodejnými byty.

Na český trh vstoupila společnost First Finance, která je financována britskou bankou Barclays. Hlavním zaměřením organizace je právě úvěrování rekonstrukcí bytových domů. First Finance se specializuje na poskytování úvěrů právnickým osobám, zejména společenstvím vlastníků, bytovým družstvům, městům a obcím.

„Obyvatele doplácejí na nekvalitní práci tehdejších stavařů a zanedbání pravidelné údržby. Problém s nutnou rekonstrukcí byl přenesen na současné majitele, kteří závady a nedostatky nemohli ovlivnit,“ konstatoval generální ředitel First Finance Miroslav Šebesta. „Chceme změnit začarovaný kruh, kde jsou obyvatelé bytových domů nuceni opravovat pouze to, na co stačí peníze. Komplexní rekonstrukce je totiž nejlepší řešení. Při ní mohou lidé pocítit úspory a užitek v podstatě okamžitě po jejím provedení.“

Při komplexní opravě 30 let starého domu je potřeba zejména zateplení objektu, oprava střechy, výměna oken, oprava střechy a sanace lodžií. Stavby pořízené panelovou technologií vykazují značný únik tepelné energie a vysoké provozní náklady. Přitom náklady na energie a vytápění neustále rostou a čím dál více zatěžují rodinné rozpočty. Pokud se tyto opravy neprovedou porostou nám náklady na bydlení, pravděpodobnost havárií, zdravotní rizika a dojde k poklesu ceny bytu. Komplexní oprava sice vyžaduje značné prostředky, ale díky provedeným pracím uspoříte až 50 % současných nákladů na vytápění. Dále ještě dojde k zvýšení hodnoty bytu, který můžete kdykoliv prodat.

Důvodem pro urychlené rozhodování může být přesunutí stavebních prací pro bytovou výstavbu ze snížené 5% sazby DPH do základní 19% sazby, které přinese skokové zvýšení cen stavebních prací o 14 % již od 1. ledna 2007. Dále je určitě dobré využít období výhodných úrokových sazeb, které se už dlouhodobě pohybuji na svém historickém minimu.

Orientační modelový příklad při použití úvěru společnosti First Finance bydlení+

Investiční záměr: zateplení objektu, výměna oken, oprava střechy
Vlastní zdroje / Akontace: 0 Kč
Výše úvěru pro bytový dům: 7 000 000 Kč
Doba splatnosti: 20 let

Typ bytu Počet bytů Předepsaný fond oprav za byt Splátka úvěru za byt Rezerva ve fondu oprav Roční úspora za teplo na byt
1+1 16 659 568 91 2001
2+1 19 1110 956 154 3372
3+1 19 1625 1400 225 4936

poznámka: Úroková sazba použita v příkladu propočtu činí 6,90%. Kalkulace je pouze ilustrativní, nezahrnuje poplatky a vztahuje se k poskytnutí úvěru právnické osobě.

Zdroj: Tisková zpráva společnosti First Finance

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ