Vyhněte se sankcím za předčasné splacení hypotéky

20.10.2005 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Financování bydlení prostřednictvím hypotečního úvěru si získává stále větší popularitu. Jak je to ale s jeho předčasným splacením a případnými sankcemi? A jak je to s pojištěním nemovitosti?

V poradenském centru na našich stránkách můžete položit dotaz z oblasti investic, daní, bydlení, pojištění či mezd. Tuto možnost využívá řada čtenářů a my pro vás každý týden vybíráme jeden ze zodpovězených dotazů. Ten dnešní se týká oblasti financování bydlení, konkrétně problematiky předčasného splacení úvěru.

Otázka:
Pokud si vezmu úvěr na 20 let, můžu tento úvěr splatit dříve, třeba za 5 let? Pojištění nemovitosti se platí jen po dobu, po kterou splácím úvěr nebo se to platí cely život?

Na tento dotaz odpovídal ing. Jaroslav Münster:

Odpověď:
Co se týká splatnosti, tak úvěr můžete kdykoliv předčasně splatit, nejvhodnější je to při ukončení fixačního období, kdy je tato mimořádná splátka zpravidla bez poplatku. V průběhu fixačního období je tato splátka sankciována dosti velkým penálem. Co se týká pojištění nemovitosti, tak je povinností v průběhu zajištění nemovitosti kvůli hypotéčnímu úvěru. Dále už to záleží plně na Vás. Je to ochrana před rizikem.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ