Stavební spořitelny čelí pokutě 201 milionů Kč

08.12.2005 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Šest stavebních spořitelen podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže porušilo zákon o ochraně hospodářské soutěže. Spořitelny zásadně nesouhlasí.

Minulý pátek vydal úřad pro ochranu hospodářské soutěže nové prvostupňové rozhodnutí ve správním řízení se šesti stavebními spořitelnami. ÚOHS těmto spořitelnám uložil pokutu v souhrné výši 201 milionů Kč.
Těmito spořitelnami jsou :

  • Českomoravská stavební spořitelna
  • Stavební spořitelna České spořitelny
  • Hypo stavební spořitelna
  • Modrá pyramida stavební spořitelna
  • Raiffeisen stavební spořitelna
  • Wüstenrot stavební spořitelna

Tímto rozhodnutím ÚOHS deklaroval, že výše uvedené spořitelny uzavřely zakázanou dohodu o výměně informací, jejíž plnění pak vedlo k narušení hospodářské soutěže. Stalo se tak 18. prosince 1997 na jednání Pracovního sdružení stavebních spořitelen. Spořitelny si v rámci jednání dohodly obsah a strukturu statistických přehledů, a ty si pak mezi sebou předávaly. Na tato obvinění ihned reagovala Českomoravská stavební spořitelna, která s výše uvedeným rozhodnutím zásadně nesouhlasí a podá proti němu v řádném termínu rozklad. Data o obchodních výsledcích, která si spořitelny mezi sebou předávaly byla dle jejího vyjádření transparentně k dispozici v zájmu informovanosti veřejnosti, sdělovacích prostředků a státních orgánů, čímž nebyla dle názoru ČMSS v žádném případě hospodářská soutěž narušena.

ÚOHS tak stanovil nižší pokutu oproti původní jež činila 484 milionů Kč. Ta byla stanovena prvostupňovým rozhodnutím ze srpna 2004, ale o rok později rozhodnutím předsedy ÚOHS zrušena.
ÚOHS dále zastavil řízení s výše uvedenými spořitelnami ve věcech:

  • Možného porušení zákona uzavřením a plněním dohody či jednáním ve vzájemné shodě při stanovování poplatků za služby poskytované klientům v souvislosti se stavebním spořením.
  • Možného zneužití dominantního postavení zpoplatněním úrokového zvýhodnění a uplatňováním rozdílných podmínek vůči klientům při stanovování poplatků souvisejících s vedením účtů stavebního spoření

Úřad neprokázal, že by účastníci řízení svým jednáním naplnili některou z těchto skutkových podstat narušení soutěže.

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ