Rekordní rok pro evropské finance

15.12.2005 | , Ekonom
Komerční sdělení


Sumu jednoho bilionu dolarů letos poprvé překročí objem úvěrů, poskytnutých bankami podnikům v regionu Evropy, Blízkého východu a Afriky.

Zdaleka největší část z této sumy přitom samozřejmě připadá na finanční instituce ze starého kontinentu. Stejné částky - jednoho bilionu dolarů - dosáhne také letošní objem podnikových fúzí a akvizic v Evropě.
Tyto dva rekordy spolu souvisejí. Podniky jsou znovu iniciativní a Evropa zaznamenala velké fúze a akvizice. Španělský Gas Natural chce za 23 miliard eur koupit svoji krajanku - energetickou skupinu Endesa, Telefonica přebírá britského operátora mobilních telefonů O2 za 28 miliard eur, italský UniCredit koupil za 15,5 miliardy eur HVB Bank, skupina Pernod Ricard získala britský Allied Domecq za 15,4 miliardy eur a Suez se za 12,2 miliardy eur stal vlastníkem belgické energetické společnosti Tractabel.
K dynamice přispívají ozdravné rozvahy firem i silná mezinárodní konkurence. Co se financování týče, podniky se více obracejí na banky. Hlavním důvodem je, že úvěry jsou dnes velmi levné. Podnik, který kupuje jinou firmu, tak nyní platí více v hotovosti, získané z úvěru, než akciemi z navýšení kapitálu, protože je levnější splácet dluh než kapitál.
Druhý důvod: finanční instituce jsou ve výborné formě a mají hodně peněz. Důsledkem je, jak uvedla agentura Bloomberg, že financování akvizic letos představuje zhruba 29 % celkového objemu bankovních úvěrů poskytnutých podnikům, zatímco loni to bylo 16 %.
Francouzská společnost Saint-Gobain, která kupuje britskou BPB, uvedla, že celou operaci financuje pomocí bankovního úvěru "s mimořádně nízkou sazbou". Také Telefonica uhradí 26 miliard eur za akvizici společnosti O2 výhradně pomocí bankovního úvěru.
Záplava fúzí a akvizic a žádostí o úvěr vytváří ostrou konkurenci mezi finančními institucemi. Vzhledem k nízkým úrokovým sazbám je samotné poskytnutí úvěru pro banky málo lukrativní, zatímco financování fúzí a akvizic vynáší hodně. Například Citigroup, Goldman Sachs a Royal Bank of Scotland jako aranžéři obřího úvěru pro Telefonicu si tuto půjčku nenechávají celou ve své bilanci, ale do úvěrování zapojí řadu dalších bank. A tím vydělají miliony eur na provizích.
Podle žebříčku sestaveného agenturou Bloomberg je v regionu tvořeném Evropou, Blízkým východem a Afrikou největším poskytovatelem úvěrů podnikům americký gigant Citigroup s podílem 8,2 %. Na dalších místech jsou BNP Paribas (7,1 %), Royal Bank of Scotland a Barclays.

Karel Ježek, týdeník Ekonom

Autor článku

Karel Ježek  

Články ze sekce: Komerční sdělení