České domácnosti se stále více zadlužují

16.12.2005 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Vánoce jsou tady a spousta z nás řeší problémy spojené s nákupem dárků. Jeden z nejpalčivějších problémů většiny lidí je často, kde na dárky vzít. Stále častěji tak využíváme nákupu na úvěr.

Objem úvěrů obyvatelstva ČR neustále roste a tempo tohoto růstu se neustále zvyšuje, a to nejen před Vánoci. Nejvíce se zvyšuje objem spotřebitelských a hypotečních úvěrů, které rostou meziročně o více než 30%.

Celkový objem úvěrů domácností byl ke konci roku 2004  cca 304 miliard Kč. Ke konci října  tohoto roku poskytly banky dle údajů ČNB spotřebitelské úvěry za 87 miliard Kč, za listopad dalších 7 miliard Kč a v prosinci lze čekat ještě větší zájem o úvěry než v listopadu. Na konci tohoto roku objem úvěrů domácností pravděpodobně překoná hranici 400 miliard Kč. Celkový objem úvěrů se tak od roku 2002 zvýšil dva a půl krát. „Nárůst zadlužení je hodně dynamický, ale v mezinárodním srovnání je poměr spotřebitelských úvěrů ke vkladům a ročním příjmům stále nízký“ řekl Hospodářským novinám Tomáš Holub z České národní banky.

Stále častěji se však lze setkat s případy, kdy lide mají problémy se splácením. Banky a splátkové společnosti uvádějí, že 10%, v některých případech dokonce až 20% jejich klientů není schopno  vypůjčené peníze splácet.

Celkový objem úvěrů domácností: 

rok Částka v milionech Kč
2002 175 396
2003 228 875
2004 303 663
Zdroj: ČNB

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ