Odpočet si může uplatnit pouze vlastník bytu

20.12.2005 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Financujete bydlení vlastním dětem a nevíte, zda si můžete odečíst úroky z hypotečního úvěru od základu daně? Stejný problém měla i naše čtenářka. Přečtěte si co ji poradil náš daňový poradce.

Do poradenského centra www.finance.cz se obrací čtenáři s  problémy z různých oblastí osobních financí. Tradičně nejvyšší počet dotazů přichází do daňové poradny na kterou odpovídá daňový poradce JUDr. Petr Dytrich. Koncem roku se začínají množit dotazy ohledně uplatnění různých odpočtů ze základu daně. Dneska se zaměříme na úroky z hypotečního úvěru

Otázka:
V roce 2004 jsme s manželem koupili dceři, v té době studentce vysoké školy bez vlastního příjmu, byt do osobního vlastnictví. Část kupní ceny jsme financovali ze společných úspor a část formou hypotečního úvěru. Účastníky smlouvy o hypotečním úvěru je dcera a já s manželem. Jako majitel bytu je však v Katastru nemovitostí zapsána pouze dcera, která je v bytě trvale hlášena společně s manželem(provdala se v říjnu tohoto roku). V současné době je těhotná a v březnu 2006 nastoupí na mateřskou dovolenou. Protože úvěr fakticky splácím já, mám zájem- i vzhledem k výši svého platu-na uplatnění odpočtu zaplacených úroků z úvěru za rok 2005 ( a roky další). Sdělte prosím, zda za uvedené situace mohu v daňovém přiznání odpočet zaplacených úroků uplatnit, případně prosím radu, jak problém řešit, když dcera bude po delší dobu bez zdanitelného příjmu. Děkuji.

Odpověď:
Podle §15, odst.8 ZDP uplatní odpočet zaplacených úroků z úvěru každý z účastníků úvěrové smlouvy rovným díle nebo jeden z nich. Přestože jste účastnicí úvěrové smlouvy a byt užívá ke svému bydlení Vaše dcera, nemůžete odpočet uplatnit, protože nejste vlastnicí bytu. Bylo by tedy dobré, aby alespoň část bytu přešla na Vás, tedy aby jste byla spoluvlastnicí spolu s dcerou.

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ