Opravy panelových bytů půjde financovat i z prostředků EU

02.01.2006 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Chátrající panelová sídliště jsou velkým problémem nejen v ČR, ale i v Polsku, Maďarsku či na Slovensku. Společný tlak těchto zemí přinesl příliv peněz na jejich obnovu z EU.

Na nedávném summitu EU schválili vedoucí představitelé 25 členských států verzi finančního plánu pro období 2007-2013. Tento dokument obsahuje pro ČR důležité ustanovení na jehož základě se novým členským zemím otevírá možnost vytvořit programy, pomocí kterých budou evropské prostředky využitelné i pro regeneraci zchátralých částí měst, především panelových sídlišť. Konkrétní podmínky podpory bude obsahovat nařízení týkající se Evropského fondu regionálního rozvoje. Návrh tohoto nařízení bude připraven Evropskou komisí pravděpodobně již začátkem roku 2006.

Podle návrhu Ministerstva pro místní rozvoj by na regeneraci panelových sídlišť v letech 2007 až 2013 mohly jít z prostředků Evropské unie jedna až dvě miliardy korun. Tento návrh ještě musí posoudit vláda a Evropská komise. K současným státním podpůrným programům Ministerstva pro místní rozvoj (Podpora regenerace panelových sídlišť) a Státního fondu rozvoje bydlení (program PANEL, program oprav vad panelových bytových domů) by se tak od příštího roku mohl přidat nový významný zdroj.

Na opravy panelových domů poskytuje prostředky zatím hlavně Státní fond rozvoje bydlení. Ten má pro tyto účely pro tento rok vyčleněny prostředky ve výši 400 milionů korun. To je o 200 milionů korun méně než loni. Celkové náklady na regeneraci panelových sídlišť jsou přitom odhadovány na 300 až 400 miliard korun. Podle ministra pro místní rozvoj Radko Martínka je v lokalitách chátrajících panelových sídlišť nebezpečí vzniku"problémových“ částí měst, v důsledku kumulace nízkopříjmových domácností a vysoké nezaměstnanosti. Nedávné události ve Francii odehrávající se právě v těchto lokalitách mu dávají za pravdu. Včasná obnova těchto objektů je tak prevencí před těmito nežádoucími jevy.

V České Republice bylo v minulém století postaveno přibližně 80 000 panelových domů, což představuje cca 1,2 milionu bytů. To je zhruba 34% domovního fondu ČR. V Praze a na Severní Moravě bydlí v panelových domech dokonce až 40% rodin. Tyto domy byly postupně realizovány 67 různými stavebními soustavami a nejvíce jich bylo postaveno v letech 1971 až 1980 (33 000 domů).

Počet bytů v panelových domech podle oblastí: 

Oblast Počet panelových bytů
1. Severní Morava 237 000
2. Severní Čechy 185 000
3. Jižní Morava 180 000
4. Praha 175 000
5. Západní Čechy 108 000
6. Východní Čechy 103 000
7. Střední Čechy 101 000
8. Jižní Čechy 76 000

Zdroj : ČSÚ

 Struktura domovního fondu:

Typ bydlení Procentní poměr
Rodinné domy 40%
Bytové domy panelové 34%
Bytové domy ostatní 26%

Zdroj : ČSÚ

Mezi podstatné vady panelových domů patří poruchy obvodového pláště či poruchy vnitřní konstrukce. Nejčastějšími příčinami těchto vad jsou nedostatky při montáži a chybné projektové řešení, které dohromady představují téměř 70%. Dalšími příčinami jsou nevhodné užívání domu, stáří domu a zanedbaná údržba.

Příčiny závad panelových konstrukcí:

Příčina Procentní poměr
Nedostatky při montáži 37%
Chybné projektové řešení 29%
Nevhodné užívání domu 18%
Stáří domu a zanedbaná údržba 16%

Zdroj : ČSÚ

 

Z výše uvedených faktů vyplývá že problém chátrajících panelových sídlišť se týká velké části domácností v ČR. V podobné situaci jako naše republika jsou ale i ostatní země EU10 a je tak jen dobře že jejich vlády prosazují příliv peněz do této oblasti i z prostředků Evropské Unie.

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ