Stavební spoření je i výhodná investice

21.02.2006 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Máte volné finanční prostředky a hledáte nerizikové způsoby investování. Jednou ze zajímavých možností je využít stavebního spoření, a to především díky štědré státní podpoře.

Stavební spoření nemusíte využívat jen pokud chcete v budoucnosti investovat do nemovitosti, je to i efektivní způsob investice volných peněžních prostředků. Na finančním trhu bychom určitě našli produkty s vyšším zhodnocením, ale také s vyšším rizikem ztráty hodnoty investovaných prostředků. Stavební spoření má jednu obrovskou výhodu a tou je jistý a dopředu daný výnos.

Státní podpora
Standardní úrok, který stavební spořitelny poskytují je 2% až 2,4% p.a. a spořit 6 let s takto nízkým úrokem jistě není moc zajímavé. Důležitým prvkem, který zvyšuje efektivní úrok ze stavebního spoření je státní podpora. Její výše je v současné době 15% z uspořené částky v příslušném kalendářním roce, maximálně však z částky 20 000 Kč. To znamená, že maximální výše státní podpory za jeden rok je 3000 Kč. Spolu s připsaným úrokem tak roční výnos ze stavebního spoření činí podstatně více než výše zmíněných 2% až 2,4% p.a.

Poplatek za uzavření smlouvy a poplatky za vedení
Efektivní úrok ze stavebního spoření nám naopak snižují poplatky za uzavření smlouvy (obvykle 1% z cílové částky), poplatky za vedení účtu (až 300 Kč) a poplatky za výpisy (do 30 Kč).

Jak spořit, aby to bylo co nejvýhodnější?
Z hlediska minimalizace poplatku za uzavření smlouvy je lepší uzavřít smlouvu na cílovou částku odpovídající součtu vkladů, státní podpory a úroků z vkladů a státní podpory sníženou o poplatky. Pokud budeme z hlediska maximalizace státní podpory spořit 20.000 Kč ročně ideální cílová částka je 140.000 až 150.000 Kč.
Otázkou je zda spořit pravidelně, nebo vložit prostředky jednorázově na začátku spoření. Pro názornost si uveďme  dva příklady, kdy buď budeme spořit pravidelně 1 500 Kč měsíčně nebo vložíme na začátku spoření jednorázově 120 000 Kč. Výše cílové částky bude 150.000 Kč, doba spoření 6 let. Podívejme se, jak se nám to projeví na efektivním úroku ze stavebního spoření:

  • Při pravidelném  spoření 1 500 Kč měsíčně bude součet našich vkladů na konci spoření 108.000 Kč,  připsaná státní podpora 16.200 Kč, úroky z vložených prostředků a státní podpory 7 950 Kč, poplatky 1 950 Kč. Výnos tedy činí  22 200 Kč. Efektivní úrok je v tomto případě cca 5,9%.
  • Při jednorázovém vkladu 120 000 Kč na začátku spoření bude výše státní podpory maximálních 18 000 Kč, úrok z vložených prostředků a státní podpory 15 450, poplatky rovněž 1 950 Kč. Výnos činí 31 500 Kč. Efektivní úrok však jen cca 3,5%.

Výnos z jednorázového vkladu je samozřejmě vyšší než u pravidelného spoření. Přesto je pravidelné měsíční spoření výhodnější. Proč? Jak uvádíme výše je efektivní úrok při jednorázovém vkladu podstatně nižší než při pravidelném spoření. Je to způsobeno tím, že po celou dobu leží naše vložené prostředky na účtu úročeny jen 2% ročně. Daleko výhodnějším způsobem investování volných finančních prostředků než jednorázový vklad je případně uzavřít stavební spoření na další členy rodiny, kteří jej ještě nemají uzavřeno, popřípadě jej investovat i do jiných spořících produktů, jako jsou životní pojištění, či penzijní připojištění.
 
Kterou stavební spořitelnu vybrat?
Při výběru stavební spořitelny je dobré zohlednit výši úroku, výši veškerých poplatků (např. poplatek za uzavření smlouvy, poplatky za posílání výpisů, poplatky za vedení účtu) popřípadě úrokové zvýhodnění v případě nečerpání úvěru. Pokud potřebujete se stavebním spořením poradit, zkuste navštívit naše poradenské centrum nebo uzavřít smlouvu o stavebním spoření on-line na našem serveru.

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ