ČNB bude dohlížet na celý finanční trh

08.03.2006 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Pod Českou národní banku budou od dubna integrovány všechny dozorové instituce českého finančního trhu. Co to vlastně znamená a proč k tomu došlo? Více v našem článku.

Počínaje 1. dubnem vstoupí v platnost dlouho diskutovaný zákon, který umožní integrovat dohled nad finančním trhem do České národní banky. Sloučení dozorů prosadila vláda.

V současné době vykonávají tento dohled tyto čtyři instituce:

  • Česká národní banka (ČNB)– oblast bankovního trhu
  • Komise pro cenné papíry (KCP)– oblast kapitálového trhu
  • Ministerstvo financí (ÚDPP)– oblast pojišťovnictví
  • Úřad pro dohled nad družstevními záložnami (ÚDDZ)– oblast družstevního peněžnictví

Sjednocení dohledů –  je to dobře, nebo špatně?
Vznikne tak jednotný dohled nad celým finančním trhem v ČR. Schválený zákon měl celou řadu odpůrců i zastánců. Kritici upozorňovali na to, že sjednocení veškerého státního dozoru nad finančním trhem do ČNB bude znamenat přesun moci od vlády a parlamentu směrem k ČNB, což je z ústavního hlediska značně nestandardní. Obávali se také dočasného snížení kvality regulace a výkonu dozoru z důvodu přílišné uspěchanosti. Naopak jeho zastánci, mezi nimiž bylo nejvíce slyšet ministra financí Bohuslava Sobotku zdůrazňovali fakt, že se tím posílí politická nezávislost dozoru nad finančním trhem a povede to ke zkvalitnění dohledu a snížení nákladů pro stát i finanční instituce. Dalším argumentem vlády byla úleva účastníkům finančního trhu, kteří museli často posílat shodné výkazy na více míst.

Názory odborníků jsou vesměs pozitivní, tento  trend lze totiž v poslední době zaznamenat i v jiných vyspělých zemích. Na druhou stranou soustředit dohled pod centrální banku je poměrně výjimečné. V Evropě je to pouze v Irsku, Nizozemsku a u našich sousedů na Slovensku. „Když jsou dohledy roztříštěné, musí finanční skupiny reportovat několika dozorům a často i stejné údaje. Spojením dohledů tyto duplicity odpadají a regulátor má lepší přehled.“, řekl Hospodářským novinám o sjednocení dohledů bývalý ministr financí a současný hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík.

Jak sjednocení proběhne?
Členové bankovní rady si již rozdělili kompetence při dozoru nad finančním trhem. Na pojišťovny bude dohlížet viceguvernér Luděk Niedermayer, na kapitálový trh další viceguvernér Miroslav Singer a bankovní sektor bude mít i nadále na starosti Michaela Erbenová. „Zapojení tří členů bankovní rady odráží pozornost, kterou bankovní rada věnuje hladkému procesu integrace dohledu nad finančním trhem do ČNB,“ uvedla tisková mluvčí ČNB Pavlína Bolfová.V centrální bance vzniknou dvě nové sekce:

  • Sekce regulace a dohledu nad kapitálovým trhem
  • Sekce regulace a dohledu nad pojišťovnami

Obě nové sekce budou přímo podřízeny bankovní radě centrální banky. Ředitelem sekce regulace a dohledu nad kapitálovým trhem byl v pondělí jmenován současný předseda prezidia Komise pro cenné papíry Pavel Holman. Na místo šéfa druhé nové sekce - regulace a dohled nad pojišťovnami bude vypsáno výběrové řízení. Původně se spekulovalo, že tento post obsadí Milada Staňková, šéfka úřadu dohledu nad pojišťovnami Ministerstva financí.

Do ČNB přejde z Komise pro cenné papíry a Státního dozoru pro pojišťovny a penzijní fondy zhruba 150 výkonných pracovníků. Z Úřadu pro dohled nad družstevními záložnami přejde jen několik osob.

Informování veřejnosti nebude sjednocením dohledů nijak omezeno. Informace o dohledu nad pojišťovnami, penzijními fondy a družstevními záložnami budou k dispozici na webu ČNB pod sekcí Dohled nad finančním trhem.

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ