Dostupnost bydlení se zhorší, tvrdí průzkum

19.07.2006 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Průzkum společnosti Factum Invenio, provedený pro Hypoteční banku, ukázal, že většina dotazovaných si myslí, že od roku 2008 se zhorší dostupnost bydlení. Příčinou bude změna sazby na stavební práce.

Na přelomu ledna a února jsme mohli sledovat poměrně vyostřenou diskuzi v Evropské Unii o změně režimu a výjimkách na snížené sazby DPH. Dohodu právě kvůli zvýšení DPH na stavební práce nejvíce blokovala Česká republika a Polsko. Ta sice nakonec prošla, ale jen díky tomu, že jak my tak Polsko jsme dostali výjimku na sociální bydlení. Více o problematice sociálního bydlení se dočtete v tomto článku a o celém procesu schvalování dohody o sazbách DPH v EU potom zde.

Hypoteční banku, dvojku domácího hypotečního trhu, zajímalo, jaké jsou názory veřejnosti a nechala si od společnosti Factum Invenio provést průzkum. Ten probíhal od 18. do 24. května a zúčastnilo se ho 1002 respondentů. Agentura zkoumala, do jaké míry respondenti souhlasí s větou: Zvýšení DPH z 5 % na 19 % u stavebních prací v roce 2008 zhorší dostupnost bydlení. Celých 73 % naší populace očekává, v souvislosti s plánovanou změnou DPH, zhoršení dostupnosti bydlení. O pořízení vlastního bydlení kvůli této změně pak uvažuje přes 15 % lidí.

Překvapujícím zjištěním výzkumu je také fakt, že nadpoloviční většina respondentů informaci o změně DPH původně ani nezaznamenala! O plánované změně daně z přidané hodnoty u stavebních prací totiž vědělo jen 44,5 % dotazovaných. Nejvíce informovaných bylo mezi podnikateli (74 %), úředníky (60 %), vysokoškolsky vzdělanými (69 %) a obyvateli Jižních Čech (68 %).

„Nejenže většina lidí předpokládá od roku 2008 zhoršení dostupnosti bydlení, ale překvapivě mnoho z nich uvažuje v této souvislosti také o změně svého bydlení. Úpravu současného bydlení či nákup nového plánuje přibližně každý sedmý,“  říká Jan Sadil, generální ředitel Hypoteční banky. Z výzkumu podle Sadila dále plyne, že z těchto lidí, kteří zamýšlejí něco se svým bydlením podniknout, si chce jen 25 % pořídit byt a zhruba 14 % dům. Zbývajících téměř 60 % hodlá rekonstruovat. Pořízení bytu nejčastěji plánují obyvatelé velkoměst a lidé do 29 let. Rekonstrukci bydlení naopak zamýšlejí častěji lidé bydlící ve vlastním domě a lidé úřednických profesí.

 

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ