Komerční banka kupuje Modrou pyramidu

20.07.2006 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Stavební spořitelna Modrá pyramida má nového majoritního majitele. Podle očekávání se jím stala Komerční banka. Ta bude mít ve spořitelně minimálně 80% podíl.

Komerční banka dnes oznámila uzavření smlouvy o koupi podílu až 50% ve společnosti Modrá pyramida stavební spořitelna od společnosti BHW Holding AG, patřící německé Postbank. Ta oznámila, že svůj podíl prodá už minulý týden. Důvodem jsou ztráty jež německá banka utrpěla v loňském roce. Cena transakce byla sjednána na 120 milionů EUR, což je 3,4 miliardy Kč. V současné době má KB 40% podíl v Modré pyramidě, 50% vlastní BHW a zbývajících 10% jsou České pojišťovny.

Přesná výše podílu, který KB koupí, závisí na jednání s minoritním akcionářem Českou pojišťovnou. V každém případě však celkový podíl KB dosáhne minimálně 80%.

Transakce ještě podléhá schválení Úřadu na ochranu hospodářské soutěže a České národní banky. Před uzavřením transakce provede KB předinvestiční prověrku, která bude zaměřena na některé vybrané oblasti činností MPSS. Očekává se, že celá transakce bude dokončena v posledním čtvrtletí roku 2006. Zákazníků Modré pyramidy by se připravovaná změna neměla nijak dotknout.

Modrá pyramida stavební spořitelna nabízí specializované produkty v oblasti stavebního spoření a úvěrů na bydlení téměř jednomu miliónu klientů. V roce 2005 uzavřela více než 100 tisíc smluv o stavebním spoření, což je 48%ní nárůst ve srovnání předchozím rokem. V roce 2005 získala MPSS ocenění Stavební spořitelna roku. K 31. prosinci 2005 měla spořitelna  celková aktiva ve výši 2 023 milionu EUR, vklady klientů byly 1 920 milionu EUR, poskytnuté úvěry 674 milionu EUR a v roce 2005 vytvořila čistý zisk ve výši 9 mil. EUR.

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ