eBanka přechází pod Raiffeisenbank

25.07.2006 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Včera večer byla podepsána dohoda mezi Skupinou PPF a Raiffeisen International Bank-Holding AG o prodeji 100% podílu eBanky. Spojením obou peněžních ústavů vznikne šestá největší banka na trhu.

Smlouva mezi oběma stranami byla podepsána v Praze včera večer. Kupní cena banky s kapitálem ve výši 1,18 miliardy korun byla stanovena na 130 milionů eur, tedy asi 3,7 miliardy korun. Touto akvizicí zvýší skupina Raiffeisen v České republice počet klientů o více než 70 procent na téměř 300 tisíc zákazníků. eBanka ke konci prvního čtvrtletí obsluhovala zhruba 117 tisíc klientů z řad soukromých osob a malých a středních firem. Úspěšné dokončení transakce ještě podléhá schválení České národní banky a dalších zodpovědných úřadů v České republice i Rakousku.

„eBanka perfektně strategicky pasuje k naší Raiffeisenbank,“ uvedl generální ředitel Raiffeisen International Herbert Stepic. „Klientská základna eBanky a jejích 37 poboček přináší našemu retailovému bankovnictví v České republice silný impuls,“ dodal Stepic. „Raiffeisenbank i eBanka se úspěšně zabydlely na českém retailovém trhu, tato transakce nám umožní vzít to nejlepší z obou bank a nabídnout to klientům jedné i druhé banky,“ doplnil jej generální ředitel a předseda představenstva Raiffeisenbank Lubor Žalman.

Ladislav Chvátal, člen představenstva PPF a výkonný ředitel pro oblast retailového bankovnictví a spotřebitelského financování, k tomu uvedl: „Konečné  rozhodnutí  o  prodeji  eBanky  bylo výsledkem složitých jednání. Velice důkladně jsme zvažovali jednotlivé nabídky od  zájemců o eBanku , mimo jiné se zřetelem k udržení vysoké úrovně služeb kmenovým klientům eBanky. Výsledná podoba smlouvy o prodeji akcií eBanky i výše ceny  jednoznačně potvrzují dobrou pozici eBanky na českém bankovním trhu i kvalitu produktů a služeb, které nabízí."

V souvislosti s podepsáním kupní smlouvy též úspěšně zakončil svůj mandát stávající předseda představenstva a generální ředitel Luboš Černý, který završil tříletou transformaci  eBanky  a strmý růst výnosů prvním ziskovým rokem 2005. Následně dovedl banku v rámci prodejního procesu k novému strategickému vlastníkovi.

eBanka je plně zaměřena na retailové klienty a na českém trhu funguje od roku 1998. Její akcie drží Česká pojišťovna, člen významné finanční skupiny PPF Group. Celková aktiva eBanky dosáhla na konci března 17 miliard korun, banka zaměstnávala přibližně 900 pracovníků. Celková aktiva Raiffeisenbank ke stejnému datu dosáhla 78 miliard korun, banka měla ke konci března 50 poboček a zaměstnávala 1149 lidí.

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ