Peníze na účtu došly, co dál?

02.08.2006 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Přemýšlíte o vybavení domácnosti či koupi dovolené a nemáte peníze. Nebo jen potřebujete finanční rezervu pro nenadálé výdaje? Nemusíte čekat na výplatu, vyřiďte si kontokorentní úvěr.

Kontokorentní úvěr je krátkodobý úvěr, který poskytuje banka svému klientovi - majiteli běžného účtu tak, že mu umožní z tohoto účtu čerpat do mínusu. Výši úvěrového limitu kontokorentu stanovuje banka na základě bonity klienta. Obvykle je to násobek (jedno až trojnásobek) klientova měsíčního příjmu. Úvěr je čerpán přímo z běžného účtu. Lze ho čerpat stejným způsobem jako když klient používá své vlastní prostředky na běžném účtu, tedy například výběrem peněz z bankomatu nebo placením kartou u obchodníků.

Jak kontokorentní úvěr získat?
O kontokorent si musíte jednak zažádat a potom také obvykle splnit několik podmínek, aby Vám banka úvěr přidělila. Banka při poskytnutí kontokorentu stanoví ve smlouvě lhůtu, do níž klient musí přečerpání uhradit a opět vykázat kreditní zůstatek na účtu.  Nejčastěji bývá tato lhůta jeden rok, ale lze se setkat i s jinými lhůtami například 6 měsíců. Pokud klient prostředky v dané lhůtě vyrovná je mu kontokorent většinou opět automaticky prodloužen a může jej čerpat znovu.
Podmínky, které musí klient pro poskytnutí kontokorentu splnit:

  • Předložit průkaz totožnosti
  • Předložit potvrzení o výši příjmu
  • Mít v příslušné bance veden běžný účet (po určitou stanovenou dobu)
  • Ve stanovené lhůtě vyrovnat finanční prostředky na účtu minimálně do nuly

Kolik kontokorent stojí?
Za poskytnutí a schválení kontokorentu je bankami účtován poplatek ve výši nejčastěji 200 Kč. Klient dále zaplatí měsíční poplatek za vedení úvěru ve výši kolem 10 Kč měsíčně. Kontokorent ovšem bývá i součástí různých balíčkových účtů, kdy je jeho poskytnutí i vedení v rámci vedení balíčku zdarma.

Úrok kontokorentního úvěru se počítá z vyčerpané částky, a to ode dne čerpání do doby než je částka zaplacena. V současnosti se úrokové sazby kontokorentních úvěrů pohybují od 10 do 18% p.a. Důležité je vědět, že kontokorent bývá možno přečerpat i nad úvěrový limit, či ho nesplatit v bankou dané lhůtě. Pokud se tak stane je třeba počítat s tím, že banka si naúčtuje vysoké úroky  ve výši mezi 25 až 30 % z přečerpané částky nad sjednaný úvěrový limit.

Na co lze kontokorent využít?
Kontokorentní úvěr je klientovi vždy po ruce. Pokud klient plní podmínky stanovené bankou je mu neustále prodlužován. Není účelově vázán, lze ho tedy využít na cokoliv. Nákup dovolené, elektroniky či jen obyčejný nákup potravin. Slouží k překlenutí období, kdy člověk z různých důvodů nemá dostatek vlastních prostředků. Není to však jediný úvěrový produkt, který lze takto použít. Podobným způsobem funguje i kreditní karta. Proč tedy dát kontokorentu přednost před kreditkou? Na tuto otázku nelze jednoznačně odpovědět, každý produkt má své pro a proti. Pro kreditní kartu mluví bezúročné období a bonusový program ke kartám nabízený. Pro kontokorent zase nižší úrokové sazby a ve většině případů i nižší poplatky. Určitě není špatné oba produkty kombinovat a tím si z nich vzít to nejlepší. Nejprve použít kreditní kartu. Naplno využít bezúročného období a po té úvěr z ní čerpaný splatit pomocí kontokorentu, který jak jsme již zmínili má nižší úrokové sazby.

Na finančním trhu jsou úvěrové produkty i s nižšími úrokovými sazbami než má kontokorentní úvěr, například americká hypotéka či spotřebitelský úvěr. Ty však kontokorentu moc konkurovat nemohou. Důvod je zřejmý, zatímco kontokorent pojem minimální výše úvěru nezná a úvěrový limit bývá nejčastěji nastaven do 50.000 Kč, na spotřebitelský úvěr banky nejčastěji půjčují od minimální částky 20.000 Kč a na americkou hypotéku až od 150.000 korun.  Pokud vás kontokorentní úvěr zaujal a chcete se zorientovat v nabídce českých bank, není to problém. Kompletní nabídku kontokorentních úvěrů přehledně srovnanou naleznete na našich stránkách zde.

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ