Banky rozšiřují nabídku úvěrů na bydlení

24.08.2006 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Bydlet musí každý a Češi stále častěji preferují bydlet ve vlastním. Jako základ financování pak nejvíce používají hypotéku. Nové úvěrové a hypoteční produkty představily tři banky. Jsou skutečně výhodné?

Úvěry na bydlení a zvláště pak hypotéky jsou nejrychleji rostoucím úvěrovým produktem finančního trhu a jejich obliba neustále roste. Banky si tuto situaci uvědomují a snaží se o klienty bojovat, ať už různými akčními nabídkami, kdy na určitou dobu sníží či úplně odpustí poplatek za poskytnutí dané hypotéky, nebo nabízením nových často jednodušších, rychlejších a klientovi snáze dostupných úvěrů. Nové úvěry na bydlení představila Česká spořitelna, GE Money Bank a Poštovní spořitelna. Pojďme se na ně podívat blíže.

Česká spořitelna – Hypotéka na počkání
Nový produkt, který Česká spořitelna od začátku srpna nabízet se jmenuje ČS Hypotéka na počkání. Oproti standardní hypotéce se liší v jedné podstatné náležitosti, a to způsobu schvalování hypotéky bankou. U standardní hypotéky probíhá proces vyřízení hypotéky tak, že klient bance nejprve shromáždí potřebné doklady (odhad nemovitosti, katastr, doklad o příjmu apod.), na jejich základě si s bankou dohodne podmínky hypotéky, podepíše s ní smlouvu a následně úvěr čerpá. U Hypotéky na počkání je tomu jinak. Smlouvu , kde vám  garantuje maximální výši hypotéky s vámi banka uzavře hned na první schůzce a bude vám k tomu stačit pouze občanský průkaz. Maximální výši hypotéky vám spořitelna sdělí na základě vašeho příjmu, ten jí pouze sdělíte, nemusíte tedy s sebou mít žádné potvrzení o jeho výši. Až po uzavření smlouvy pak začnete shromažďovat potřebné doklady, včetně výše zmíněného potvrzení o výši příjmů. Jaká je největší výhoda tohoto postupu pro klienta? Kromě zrychlení celého postupu schvalování je to především to, že i jemu se obrátí způsob koupi nemovitosti. Zatímco při standardním postupu nejprve shání nemovitost a pak vyřizuje hypotéku, zde je tomu naopak – banka klientovi sdělí, kolik mu maximálně půjčí a klient má 6 měsíců na to aby si vybral nemovitost a vyřídil si potřebné doklady, s tím že má hned od počátku jistotu, že vybranou nemovitost bude mít jak financovat.

GE Money Bank - HypoExpres
Podobný produkt jako je Hypotéka na počkání od ČS začala nabízet již loni v dubnu GE Money Bank pod názvem Hypotéka naopak. Nyní ji doplnila podobným produktem s názvem HypoExpres. Hlavní rozdíl mezi oběma produkty GE Money je v rychlosti schválení hypotéky. Zatímco u HypoExpresu dostane klient od banky smlouvu ihned na první schůzce u Hypotéky naopak je to do tří pracovních dnů. Princip obou hypoték je, jak jsme již uvedli výše, shodný s Hypotékou na počkání od ČS.

Hypotéka na počkání nebo HypoExpres?
Jaké jsou nejzásadnější rozdíly mezi HypoExpresem a ČS Hypotékou na počkání? Který produkt by měl klient zvolit? První rozdíl je ve lhůtě do které musí klient úvěrovou nabídku banky vyčerpat – zatímco u GE je to 9 měsíců u ČS je to, jak jsme zmínili výše, měsíců jen 6. S tím je spojena i výše sankce, pokud klient od smlouvy odstoupí. U GE za podpis smlouvy o HypoExpresu zaplatí klient 4.000 Kč (ty se mu pak odečtou z poplatku za zpracování hypotéky) a za každý započatý měsíc, kdy hypotéku nečerpá dalších 500 Kč, maximálně tedy pokud od smlouvy odstoupí přijde o 8.500 Kč. Česká spořitelna si v případě odstoupení klienta od smlouvy účtuje poplatek za posouzení a vyhodnocení žádosti o ČS Hypotéku na počkání ve výši 0,9% z hodnoty úvěru, minimálně 9.500 Kč, maximálně 25.000 Kč. Dalším rozdílem je, že zatímco u ČS nemusí klient mít s sebou na první schůzku potvrzení o příjmu (stačí jen prohlášení o příjmech a výdajích) u GE je toto potvrzení nutností. GE Money bank oproti České spořitelně navíc nabízí možnost garance úrokové sazby od podpisu smlouvy v délce 1 měsíce a tři fixační období (1,3 a 5let, ČS jen 1 a 5 let). U GE jsou tedy podmínky o něco výhodnější, navíc lze u této banky využít výhodné akční nabídky, kdy garantovaná úroková sazba na pětiletou fixaci je do konce září jen 3,99 % p.a.

Poštovní spořitelna – Úvěr na bydlení
Posledním novým úvěrovým produktem, na který se dnes podíváme není hypotéka, ale spotřebitelský úvěr. Poštovní spořitelna jej začne nabízet od 1. září. Úvěr je účelově určený na bydlení a je možné ho získat na všech poštách označených dvěma čtyřlístky (cca 1.500 pošt). Úvěr na bydlení je výhodný především svou nízkou úrokovou sazbou 4,5 %, která se blíží hypotečním úvěrům. Maximální výše úvěru je až 750.000 Kč, s tím že do 300.000 korun není nutné zajištění nemovitostí (u klientů PS až 500.000 Kč). To je také hlavní rozdíl oproti hypotéce, která musí být zajištěna vždy, a to nemovitostí. Dalším rozdílem oproti hypotéce je doba splatnosti, ta se pohybuje od 13 měsíců po 10 let (hypotéky až 30let), což podstatným způsobem ovlivňuje výši měsíční splátky – ta je oproti stejně vysoké hypotéce s delší dobou splatnosti podstatně vyšší. Tento fakt ještě umocňuje to, že sazba 4,5 % p.a. je pouze pro úvěry se splatností do 5 let. Pokud si půjčíte na dobu delší, zaplatíte úrok ve výši 5,5 % p.a. Z toho plyne, že tento úvěr je vhodný především pro menší investice se splatností do 5 let určené do nemovitostí (např. pořízení zabudované kuchyňské linky apod.).

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ