Družstevní záložny mají co nabídnout (2.díl)

23.02.2007 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Hledáte levný a dobře úročený běžný účet? Nevyhovuje vám nabídka produktů vaší banky? Možným řešením je přejít k některé z 20 družstevních záložen, které na našem trhu působí. Přečtěte si jak se stát členem družstevní záložny a co vám záložny mohou nabídnout.

Posledně jste se mohli dočíst o historii i  současnosti družstevních záložen u nás a proč už není nutné se jich obávat. Dnes se podíváme na otázku členství v družstevní záložně a jejich produktovou nabídku.


Jak se stát klientem družstevní záložny

Služeb družstevní záložny můžete využívat pouze za předpokladu, že se stanete jejím členem. Abyste se jím stali, stačí vyplnit přihlášku za člena a uhradit základní členský vklad a u některých záložen i jednorázové zápisné či vstupní vklad. Výše těchto plateb v jednotlivých záložnách se dost podstatným způsobem liší. Prim v tomto ohledu hraje FIO, družstevní záložna, kde zaplatíte pouze 1Kč na druhé straně na členství v Unionu spořitelním a  úvěrovém družstvu si budete muset nachystat přes 12.000 korun. Informace o členských vkladech získáte na internetových stránkách jednotlivých družstevních záložen. Když už jsme u internetových stránek záložen, zde má řada z nich ještě značné rezervy. Z dvaceti družstevních záložen působících na našem trhu má internetové stránky jen necelá polovina, s tím že kvalitní informace o členských vkladech a nabízených produktech získáte na internetu jen u šesti družstevních záložen, které jsme i zařadili do našeho srovnání – viz tabulka níže.


Se členstvím v družstvu je pojí určitá práva a povinnosti

Výhody členství vyplývají ze Stanov jednotlivých družstevních záložen a patří mezi ně například právo na informace o hospodaření záložny, právo účastnit se členské schůze a klást dotazy přímo nejvyšším představitelům záložny a hlavně pak právo využívat produktové nabídky dané družstevní záložny. Na druhou stranu je každý člen družstevní záložny povinen podílet se na krytí ztrát družstevní záložny, a to až do výše součtu dvojnásobku členského vkladu a jakéhokoliv dalšího vkladu (zápisné či vstupní vklad).


Jaké produkty záložny nabízejí a jsou skutečně výhodné?

Produktová nabídka jednotlivých záložen se dosti výrazným způsobem liší. Prim v tomto ohledu drží Fio – družstevní záložna, která má jednak nejširší produktovou nabídku a jednak má jako jediná družstevní záložna vlastní napojení do clearingového centra ČNB a nemusí tak, jako ostatní záložny využívat sběrného účtu v některé z komerčních bank (většinou ČSOB).

Prvním produktem který nelze nezmínit a který řada družstevních záložen nabízí je Běžný účet. Zejména v posledních letech se rozvířila diskuze nad nepřiměřenou výší bankovních poplatků u nás, přitom právě v tomto ohledu záložny bankám konkurují a dokážou svým členům nabídnout podstatně levnější účet než je tomu u bank. Vedení účtu je u většiny záložen zdarma a řada záložen nabízí svým členům zdarma i bezhotovostní platební styk.

Družstevní záložny se však většinou soustředí i na další finanční produkty, jako jsou termínované vklady, spořící účty či vkladní knížky. Na těchto produktech nabízejí ve srovnání s komerčními bankami vyšší úročení. Kromě vkladových produktů nabízí družstevní záložny i úvěry. Zde se snaží konkurovat bankám, spíše než výší resp. níží úrokových sazeb, nabídkou alternativních produktů pro fyzické osoby i pro podnikatele. Například Fio – družstevní záložna nabízí svým členům Úvěr na  obchodování s cennými papíry.


Tabulka: Srovnání členských vkladů a produktů družstevních záložen

Družstevní záložna Členský vklad Poplatek za vedení běžného účtu cena odchozí položky - mezibankovní Úročení běžného účtu Úročení termínovaného vkladu
Fio - družstevní záložna 1 Kč zdarma zdarma 0,75 až 1,50 % 2,40 až 3,90 %
WPB Capital, spořitelní družstvo 1 Kč (zápisné 199 Kč) zdarma zdarma 0,20 až 0,40 % 3,50 až 5,00 %
1. TZ družstevní záložna 100 Kč zdarma 4 Kč 1 až 1,50 % 1,50 až 4,50 %
Unibon, spořitelní a úvěrové družstvo 12.000 Kč (zápisné 200 Kč) - - - 1.90 až 5,20 %
Moravský peněžní ústav 100 Kč (další vklad 900 Kč) zdarma 2 Kč 0,50 až 1,50 % 3,50 až 5,40 %
Peněžní dům, spořitelní družstvo 1.200 Kč (zápisné 200 Kč) 30 Kč 5 Kč 0,10 % 1,25 až 5,00 %

Zdroj: internetové stránky jednotlivých záložen

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ