Co dělat, když jste si koupili ojeté auto. Jak ho přepsat na sebe?

22.05.2023 | , Finance.cz
Spotřebitel


V současné době platí úprava, kdy se auto převádí přímo ze starého majitele na nového. Potřebujete k tomu jen nutné dokumenty a převod vyřídíte během jedné návštěvy registru vozidel na jakémkoliv úřadu obce s rozšířenou působností.

Koupili jste si ojetý automobil a nyní vás čeká převod. Podívejte se, co vše je nutné udělat pro bezproblémový zápis nového vlastníka.

Kde provést převod vozidla?

Převod vozidla na nového majitele probíhá na registru vozidel na dopravním odboru kteréhokoliv úřadu obce s rozšířenou působností, podle § 8 zákona č. 56/2001 Sb. Celkově došlo v předchozích letech ke značnému zjednodušení procesu převodu ojetého auta na nového majitele. Ze zákona byl před několika lety odstraněn polopřevod a už není nutné převádět auto na místně příslušném úřadu, převod vám provedou na kterémkoliv registru vozidel úřadu s rozšířenou působností.

převodu vozidla na nového majitele je nutné doložit dokumenty k autu a také formulář Přihlášky k registraci vozidla do registru silničních vozidel, ten si můžete stáhnout a vyplnit v klidu doma, nebo ho získáte i na přepážce registru.

Převod je v současné době otázkou několika málo minut, trošku nepříjemné ale je, že se musí na jednom registru sejít jak prodávající, tak kupující. To může být samozřejmě někdy komplikované, pokud jsou prodávající a kupující každý z opačného konce republiky, nicméně od 1. září 2023 se již nebudou muset podávat přihlášky společně. Pokud to pro vás bude logisticky příjemnější, může dosavadní vlastník či provozovatel a nový vlastník či provozovatel podat žádost každý zvlášť. Musíte se však domluvit, kterému úřadu budete žádost adresovat. Obě žádosti ovšem musí obdržet stejný úřad.

Další možností je například věc řešit plnou mocí, která ovšem musí být úředně ověřena. Poté může převod provést jen prodávající, nebo jen kupující.

Tip: Co zjistíte z registrační značky automobilu?

Od 1. března 2023 můžete žádost o zápis vozidla do registru vozidel podávat i elektronicky

Od 1. března 2023 máte možnost podávat žádosti o zápis vozidla do registru vozidel i elektronicky. Pokud zadáte VIN kód vozidla, můžete si dokonce rezervovat registrační značku až měsíc dopředu. Máte-li auto bez VIN kódu, můžete alternativně zadat číslo podvozku.

Pokud budete potřebovat zápis změny provozovatele nebo přeregistrovat vozidlo, nebudete už muset předkládat protokol o evidenční kontrole. Příslušný úřad totiž daný dokument uvidí online ve svém informačním systému. V případě změny provozovatele na vlastníka budou pravidla ještě volnější. „Dojde-li ke změně dosavadního provozovatele na vlastníka, zákon ruší nynější povinnost provádět evidenční kontrolu zcela. Platnost všech evidenčních kontrol se prodlouží ze stávajících 30 dnů na 1 rok,“ doplňuje Pavel Storzer z D.A.S. pojišťovny právní ochrany.

K takovým situacím může docházet například v případě ukončení leasingu.

Na převod vozidla máte 10 dní, pozor na pokutu

Od podpisu kupní smlouvy běží 10denní lhůta, ve které musí prodávající převést vůz na nového majitele. Prodávající je tak zodpovědný za převod registrace, ta má proběhnout do 10 dnů.

Pokud nebude lhůta dodržena, hrozí pokuta až 50 000 Kč. I z tohoto důvodu proto nelze doporučit, aby prodávající udělil plnou moc k převodu kupujícímu bez dalšího zajištění, že převod opravdu proběhne. Pokud by kupující totiž s převodem příliš dlouho otálel, odpovědnost za nedodržení lhůty je stále na bedrech prodávajícího. Lze tedy doporučit nepředávat vozidlo a doklady k němu kupujícímu dříve, než na něj bude v registru přepsáno.

 

Čtěte také:

Koupě ojetého auta - jak na přepis na nového majitele

(foto: Shutterstock)

Žádost o zápis změny vlastníka vozidla

Samotný převod je opravdu otázkou chvilky, navíc od 1. března 2023 již nemusíte předkládat protokol o technické (evidenční) prohlídce, protože registry vozidel mají přístup do systému stanic technických kontrol STK a protokol si samy najdou elektronicky.

Navíc evidenční či technická prohlídka pro převod vozidla platí 1 rok, a to i zpětně před počátkem účinnosti novely zákona (1. března 2023). Jestliže jste byli na technické prohlídce 2. června 2022, můžete vozidlo převést do ČR či vyvézt do zahraničí do 1. června 2023 bez nové evidenční či technické prohlídky.

Při převodu budete muset kromě dokumentů k autu předložit také novou zelenou kartu, tedy doklad o povinném ručení vozidla, který si musí zařídit nový majitel. Auto si musí kupující totiž pojistit ihned po podpisu kupní smlouvy, kdy se stává majitelem.

Dokumenty potřebné k převodu vozidla:

  • přihláška k registraci vozidla do registru silničních vozidel (je možné vyplnit až na úřadu či online),
  • kupní smlouva,
  • velký technický průkaz,
  • malý technický průkaz (ORV – osvědčení o registraci vozidla),
  • doklady totožnosti, popř. ověřenou plnou moc protistrany,
  • zelená karta jako doklad o zákonném pojištění vozidla (povinném ručení).

Poplatek za přepis vozidla

K ceně za koupený automobil si nezapomeňte přičíst ještě náklady na poplatky spojené s převodem. Poplatky jsou 800 Kč za převod, 400 Kč za případnou evidenční kontrolu a další poplatek za eventuální ověření podpisu.

Může vás čekat ještě jednorázový poplatek za ekologickou daň ve výši 3000 Kč, 5000 Kč, či 10 000 Kč.

Ekologická daň se vztahuje na první převod starších vozidel nesplňující příslušné emisní normy.

Emisní normy jsou EURO 0 až EURO 6, čím má norma vyšší číslo, tím nižší má automobil emise. Za auto, které splňuje emisní normu EURO 3, EURO 4 a EURO 5, se neplatí žádný ekologický poplatek.

Jestliže vozidla splňují emisní normy EURO 2, zaplatíte za převod vozidla jednorázový poplatek 3000 Kč. Pokud vozidla splňují pouze EURO 1, činí ekologická daň 5000 Kč, a za vozidla, která nesplňují žádnou emisní normu EURO, zaplatíte 10 000 Kč.

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 443 krát

Články ze sekce: Spotřebitel