Průměrná cena prodaného bytu v Praze vzrostla meziročně o pětinu

26.10.2016 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Průměrná cena prodaného bytu v Praze ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostla o 19,5 procenta na 69.517 korun za metr čtvereční. Mezičtvrtletně stoupla o 5,3 procenta. Vyplývá to ze společných statistik Trigemy, Skanska Reality a Central Group, které dnes firmy zveřejnily na tiskové konferenci. Zhruba třetina prodaných bytů připadala na Prahu 9.

"Tlak na trhu s novými byty, který je na jedné straně dán relativně vysokým zájmem po novém bydlení a na druhé straně snižující se zásobou nových bytů, se odrazil v dalším omezení nabídky, ale také v nárůstu průměrné ceny za prodaný byt," uvedl předseda představenstva Trigemy Marcel Soural.

V segmentu pod 60.000 korun za metr čtvereční, tedy v nejnižších cenových relacích, podle Sourala developeři ve třetím čtvrtletí neprodali ani 30 procent nových bytů.

Nejvíce bytů, 35 procent, developeři prodali v rozmezí 60.000 - 70.000 korun za metr čtvereční. Nejdražší byla Praha 2 s průměrnou cenou 147.980 korun.

Počet nabízených bytů na trhu se meziročně snížil o třetinu na 4300. "Blížíme se k hranici 4000 bytů, kterou považuji za kritickou. Aby byla situace na trhu stabilní, je potřeba zásoba bytů mezi šesti a sedmi tisíci. Zlomovým obdobím bylo léto loňského roku, kdy se nabídka dostala pod hranici 6000 bytů. Pak se to utrhlo. Od tohoto okamžiku klesá nabídka a strmě stoupají ceny," doplnil Soural.

Počet prodaných bytů ve třetím čtvrtletí meziročně klesl o 14,7 procenta na 1450. Srovnání vychází ze staré metodiky, kdy byly až do konce loňského roku jako prodané započítávány i byty bez vydaného územního rozhodnutí. "Bez nich by byl pokles jen o 3,3 procenta," dodal Soural.

Nejvíce nových bytů, zhruba třetinu, prodali developeři v Praze 9. Následovaly Praha 10 a Praha 5, každá s podílem 17 procent.

"Teprve výsledky za poslední čtvrtletí jednoznačně ukážou, zda začíná mít zájem o nové byty opravdu sestupnou tendenci. Čísla za třetí kvartál tomu však nasvědčují. Nelze proto očekávat, že by se za letošní rok v Praze prodal obdobný počet bytů jako loni," řekl Soural. Od začátku roku do konce září prodali developeři v Praze 4800 bytů. Za celý loňský rok jich podle staré metodiky bylo zhruba 7000, podle nové 6500.

Autor článku

ČTK


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ