5 věcí, které vám možná maminka o hypotéce neřekla

08.12.2016 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Uvažujete o hypotéce, ale pořád nevíte, kterou si vybrat? Je toho na zvážení tolik: fixace, úroková sazba, doba splácení, nákup té správné nemovitosti. Pojďme se podívat na pět rozdílných aspektů každé hypotéky a vyzkoušejte našeho nového pomocníka, který vám rozhodování usnadní.

Teple se obleč, venku je zima. Nejdřív pozdrav. Nekoukej na tu televizi a jdi raději ven. A hlavně nezapomínej jíst. Maminky nám toho říkají hodně a určitě to s námi myslí dobře. Na druhou stranu, že se máte oblíct a že se máte najíst, to si asi dokážete už rozhodnout sami. Ale taková hypotéka. To je teprve vyšší dívčí. To kdyby nám raději maminka vysvětlila, jak si vybrat mezi úrokovými sazbami a délkou fixace a na co všechno si dát ještě pozor.

Vzít si v dnešní době hypotéku na nákup nového bydlení není nic neobvyklého. Hypotéky jsou dostupné, jsou časté, berou si je mladí staří. A nabídka na českém trhu stoupá, hypotéku vám nabídnou nejen ve vaší oblíbené bance, ale i v té sousední a ve všech dalších taky. Jak se ale v tom množství nabídek a také v jednotlivých podmínkách a cenách hypotečních úvěrů orientovat? A kterou hypotéku si vybrat? Úrokovou míru a délku splácení jste už zvážili, jaké další aspekty ještě vzít v úvahu?


Čtěte také:

(1) Důležitá je nejen úroková sazba!

Po úrokové sazbě se ptá každý. Však to přece znamená, kolik mě ta hypotéka bude stát, a já chci hypotéku co nejlevnější. A tak vezmete tu s nízkou úrokovou sazbou. To přece ví každý, nízké úroky, nízká cena. Víte ale o tom, že existují i další poplatky, které vám k hypotéce naskáčou, ani nebudete vědět jak? Někde vás donutí otevřít si k hypotéce účet, jinde vám k tomu přidají pojištění schopnosti splácet, každá banka to má jinak a vyplatí se pátrat nejen po úrokové sazbě, kterou vám jsou schopni nabídnout, ale i po dalších podmínkách nebo bonusech.

(2) Fixace není kouzlo na všechno

Stejně jako o úrokové sazbě nejspíš jste už někdy něco zaslechli i o fixaci. Fixace je fajn a čím delší, tím lepší. Ale platit to pokaždé nemusí. Fixovat je dobré, pokud úrokové míry rostou. Získáte tak jistotu, že v příštích zafixovaných letech zaplatíte méně. Pokud ale úrokové míry klesají, možná se vyplatí počkat až na pokles a fixovat teprve potom. Fixovat na krátkou dobu, nebo třeba nefixovat vůbec se také spíše vyplatí v případě, kdy čekáte zvýšení příjmů a chcete třeba částečně hypotéku splatit během dalšího roku a poté si celou hypotéku přenastavit. A nebo se budete stěhovat a máte v plánu si vzít hypotéku na lepší a dražší bydlení. To všechno stojí proti dlouholeté fixaci, tak to zvažte.

TIP: Srovnejte si hypotéky podle vybraných parametrů.

(3) Peníze nejsou všechno!

Jasně výše splátky je důležitá. Měli byste být schopní to v pohodě splácet z rodinného rozpočtu bez zbytečných stresů s penězi. Takže řešíte úrokovou sazbu a její fixaci. Důležité si je ale uvědomit i to, jak dlouho budete hypotéku ještě splácet. Taky si prostudujte podmínky, které banka nabízí ohledně třeba změn splátek a jaké je možné si zařídit pojištění.

(4) Moje banka, můj přítel?

Platí, že často nejvýhodnější podmínky vám dokáže nabídnout vaše vlastní banka. Zná vás už delší dobu, zná vaši finanční situaci, ví, jak co platíte a neplatíte, a tak nějak to není první rande, ale spíš dlouhodobý vztah. Na druhou stranu je ale vhodné se poohlédnout i jinde ještě před tím, než se spojíte s tou jednou bankou na následujících 30 let. Hypotéky, úvěry ze stavebního spoření... zeptejte se i jinde než u své banky a zjistěte si vlastní informace. Bude se vám lépe rozhodovat, než se u někoho na desítky let uvážete.

(5) Ve dvou se to lépe táhne

Připravte se také na to, že vyřízení hypotéky není otázka jednoho odpoledne a nějaký ten čas vám to zabere. Dokumenty, cenový odhad, dokládání příjmů, pojištění nemovitosti, zajištění převodů, nákup, prodej. S nemovitostmi je to na dlouho a ještě na delší čas, když navíc i s hypotékou. Zvažte proto, jestli by nebylo přece jenom lepší využít třeba hypotečního poradce nebo zkušeného hypotečního specialistu. Ten vám pomůže nejen s výběrem té nejlepší hypotéky, ale i s papírováním a nutnou administrativou. A nebo se pro začátek zkuste poradit alespoň s online pomocníkem. Nový projekt Online prodej Finance.cz vám pomůže se srovnáním a s výběrem té pravé hypotéky.

Autor článku

Hana Bartušková


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ