Zdravotní pojištění v roce 2017 v deseti číslech

02.01.2017 | , Finance.cz
DANĚ


Všichni občané s trvalým pobytem v Česku musí být pojištěni u některé zdravotní pojišťovny. Za neplacení zdravotního pojištění hrozí vysoké sankce. Co je dobré vědět o placení zdravotního pojištění v roce 2017, shrnujeme v deseti důležitých číslech.

V registru příslušné zdravotní pojišťovny je každý občan veden v jedné z těchto čtyř kategorií: zaměstnanec, OSVČ, státní pojištěnec nebo osoba bez zdanitelných příjmů. Přičemž je možný i souběh některých kategorií (např. zaměstnanec a OSVČ nebo státní pojištěnec a zaměstnanec). V závislosti na zařazení do příslušné kategorie se odvíjí zákonné povinnosti ohledně placení zdravotního pojištění. Pro správné zařazení si musí všichni občané plnit zákonné oznamovací povinnosti. Jak se liší platby na zdravotním pojištění v roce 2017?

1) 7 zdravotních pojišťoven

Na trhu v současné době působí 7 zdravotních pojišťoven, přičemž lze zdravotní pojišťovnu změnit jedenkrát za 12 kalendářních měsíců. Změnu je možné provést od 1. ledna nebo od 1. července. Příslušné administrativní kroky ke změně zdravotní pojišťovny je nutné provést tři měsíce před požadovaným termínem. Změnou zdravotní pojišťovny však není možné ušetřit na zdravotním pojištění, jehož sazba je pevně stanovená zákonem.

2) 13,5 %

Sazba zdravotního pojištění činí 13,5 %. U osob samostatně výdělečně činných se zdravotní pojištění vypočítává z vyměřovacího základu, kterým je polovina dosaženého hrubého zisku, vždy však musí být při výkonu hlavní samostatné výdělečné činnosti zdravotní pojištění vypočteno alespoň z minimálního vyměřovacího základu. Zaměstnanci je přímo z hrubé mzdy sraženo jeho zaměstnavatelem na zdravotním pojištění 4,5 %, dalších 9 % odvádí za zaměstnance nad rámec sjednané hrubé mzdy na zdravotním pojištění zaměstnavatel. Odvody zaměstnavatele za zaměstnance na zdravotním pojištění zvyšují mzdové náklady zaměstnavatele.

3) 1 350 Kč

Při výkonu samostatné výdělečné činnosti musí být zdravotní pojištění vždy placeno. Při výkonu vedlejší samostatné výdělečné činnosti se však zdravotní pojištění vypočítává vždy ze skutečného vyměřovacího základu. O vedlejší samostatnou výdělečnou činnost se jedná např. když je samostatná výdělečná činnost vykonávána při zaměstnání, v důchodu nebo při studiu. Např. při ročním hrubém zisku z vedlejší samostatné výdělečné činnosti 20 000 Kč tak činí roční zdravotní pojištění 1 350 Kč (20 000 Kč x 50 % x 13,5 %).


Zdravotní pojištění 2017: Jak se zvyšuje pravděpodobné pojistné?
Kolik odvedeme ze mzdy v roce 2017?
Jak na výpočet zdravotního pojištění při podnikání po část roku 2016

4) 1 485 Kč

Lidé, kteří nejsou pro účely placení zdravotního pojištění považováni za zaměstnance, osoby samostatně výdělečně činné nebo státní pojištěnce (např. penzisté, studenti, ženy na rodičovské dovolené, lidé v evidenci na úřadu práce), jsou automaticky v registru zdravotní pojišťovny vedeni jako osoby bez zdanitelných příjmů. Všechny osoby bez zdanitelných příjmů si přitom musí samy platit zdravotní pojištění. V roce 2017 ve výši 1 485 Kč měsíčně, a to vždy do 8. dne následujícího kalendářního měsíce.

5) 1 906 Kč

OSVČ vykonávající hlavní samostatnou výdělečnou činnost musí své zdravotní pojišťovně platit vždy měsíční zálohu. Výše měsíční zálohy závisí na dosaženém hrubém zisku v minulém období. Vždy však musí být placena alespoň minimální měsíční záloha. V roce 2017 činí minimální měsíční záloha na zdravotním pojištění 1 906 Kč.

6) 10 000 Kč

Mnozí zaměstnanci, živnostníci, penzisté nebo studenti si přivydělávají na pracovní dohody. Když je měsíční odměna z dohody o provedení práce 10 000 Kč a méně, tak se z měsíční odměny zdravotní pojištění neplatí. Z měsíční odměny z dohody o pracovní činnosti se zdravotní pojištění neplatí, když je měsíční odměna 2 499 Kč a méně.

7) 11 000 Kč

Minimální vyměřovací základ pro placení zdravotního pojištění u zaměstnance je na úrovni minimální mzdy. Pro rok 2017 se přitom minimální měsíční mzda zvýšila na 11 000 Kč. Zdravotní pojišťovna za každého zaměstnance musí obdržet zdravotní pojištění alespoň z částky 11 000 Kč. Když zaměstnanec pracuje na zkrácený úvazek s hrubou mzdou nižší než 11 000 Kč a není pro účely placení zdravotního pojištění státním pojištěncem, potom musí zaměstnavatel odvést zdravotní pojišťovně zdravotní pojištění 1 485 Kč, přičemž zaměstnavatel odvádí za zaměstnance standardních 9 % a dopočet do částky 1 485 Kč jde na vrub zaměstnance.

8) 14 116 Kč

Za každý měsíc výkonu hlavní samostatné výdělečné činnosti během roku 2017 činí minimální vyměřovací základ 14 116 Kč. Např. při výkonu hlavní samostatné výdělečné činnosti po dobu 6 měsíců během roku 2017 musí být zdravotní pojištění za celý rok vypočteno alespoň z částky 84 696 Kč.

9) 40 734 Kč

Zaměstnavatelé i OSVČ musí plnit své zákonné povinnosti. Jednou ze základních je doručování "přehledu" zdravotní pojišťovně. V "přehledu" jsou uvedeny údaje pro výpočet zdravotního pojištění. Nedoručení "přehledu" je sankciováno pokutou. Pojistné je přitom vyměřeno v pravděpodobné výši, v roce 2017 tedy z částky 40 734 Kč. Z pravděpodobného pojistného je vyměřeno i penále. Sazba penále u zdravotního pojištění činí 0,05 % denně za každý den prodlení.

10) 405 000 Kč

Pro placení zdravotního pojištění není stanoven strop jako pro platbu sociálního pojištění. Zdravotní pojištění se platí i z nadstandardních příjmů. Zaměstnanec s hrubou roční mzdou 3 000 000 Kč odvede v souhrnu na zdravotním pojištění 405 000 Kč. Z toho je mu 135 000 Kč sraženo přímo z hrubé mzdy a dalších 270 000 Kč za něj odvede zaměstnavatel.

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ