8 věcí, co můžeme čekat od nového amerického prezidenta

20.01.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Donald Trump se dnes v pátek 20.1. 2017 stane 45. americkým prezidentem. „Make America great again“ bylo jeho hlavní předvolební heslo. Jak moc velká Amerika bude a co vlastně můžeme čekat od jeho programu?

Dneska je den inaugurace nového amerického prezidenta Donalda Trumpa. Hulvátský kandidát, překvapivý vítěz a nepředvídatelný prezident. Takže je otázkou, co vlastně od něj můžeme čekat během prvních dní, týdnů, měsíců a roků prezidentování. Ano, Donalda Trumpa v Americe všichni znají, ale pouze jako soukromou osobu. O prezidentovi Obamovi komentátoři kdysi napsali, že je to nejméně známý prezident. To protože držel pouze jeden celostátní veřejný úřad a pouze čtyři roky. Donald Trump je z tohoto pohledu naprostá neznámá. Nikdy nedržel volený úřad, nebyl vidět na politické scéně, nebyl součástí ani státní správy. Takže jaký vlastně bude prezident?

Výstřednosti, silná slova a nečekané reakce

Přesně takový byl Donald Trump během předvolebního klání. Postavit zeď, vystoupit z WTO, Rusku zrušit sankce a Velké Británii gratuloval k Brexitu. Nečekaná řešení pro situace v mezinárodní politice. Takové trošku „thinking out of box“. Na druhou stranu je ale dost pravděpodobné, že jeho silná slova budou po nástupu do funkce mírná jak ovečka. Přeci jenom prezident ve funkci se většinou chová trošku jinak než během předvolebního boje. I tak je zřejmé, že nás čeká období velkých slov a překvapivých řešení.

Z první ruky na Twitter

Twitter má i Barack Obama, dokonce i jeho manželka má Twitter. Donald Trump ale používá sociální sítě častěji, intenzivněji a za jiným účelem. On sám prohlásil, že nemá Twitter rád, ale bude ho dál používat, protože media lžou. A používá ho často, dokonce občas tak intenzivně, že americké bezpečnostní služby označily jeho tweetování za potenciálně nebezpečné. Jisté tak je, že ať už se bude dít v Americe cokoliv, můžete se to dozvědět jako první na Twitteru přímo od pana prezidenta.    

Globální oteplování neexistuje

Sám Donald Trump označil globální oteplování za čínský výmysl. A bylo to vymyšleno proto, aby se oslabila konkurenceschopnost amerických výrobců. Trošku absurdní, ale je to tak. Pro Donalda Trumpa nebude ekologie a ochrana životního prostředí velkým tématem ve vnitrostátní ani v mezinárodní politice. Hodlá podporovat těžební průmysl, uvolnit environmentální zákony a zkrátit rozpočet na politiku ochrany životního prostředí.

WTO jak kdyby neexistovalo

WTO samozřejmě existuje a USA jsou členem. To se ovšem příliš neslučuje s plánovanou ochranou amerického trhu před dovozy nejen čínského zboží. Donald Trump už odsoudil dojednávané obchodní dohody s Čínou nebo s EU k zániku, vyslovil se proti volnému obchodu v rámci NAFTA, chce zvednout cla na dovážené zboží. A vůbec se netrápí tím, že existuje nějaká regulace mezinárodního obchodu a výše cel v rámci WTO a že zvýšení celního zatížení je proti pravidlům WTO. Protože když pravidla nebudou vyhovovat, tak Donald Trump chystá z WTO jednoduše vystoupit.

Nárůst protekcionismu

Světová banka a WTO se báli nárůstu protekcionismu v USA a v celé světové ekonomice už během ekonomické krize 2008. Během krize k nárůstu celního zatížení amerických dovozů nedošlo, to ovšem neznamená, že k nim nedojde nyní. Cílem Donalda Trumpa je vrátit Americe miliony pracovních míst. Jak? Omezíme dovozy a začneme kupovat americké zboží, které se bude v USA vyrábět. „Make America great again.“ Cla, množstevní opatření, vystoupení z NAFTA, konec obchodních jednání s Čínou i EU, konec členství ve WTO. Vypadá to, že protekcionismus bude v dalším období hrát v americké obchodní politice velkou roli.


Čtěte také:

Nové konstelace mezinárodních vztahů

Ochranou trhu si to Trump nejspíš dost rozhází s Čínou. A plánovaným nedodržováním politiky jedné Číny to moc nevylepší. V EU nemá odpovídajícího partnera a nehodlá respektovat tradiční vztahy se sousedními státy USA. Místo toho se chce kamarádit s Ruskem, otevřeně podporuje Izrael a chce skoncovat s islámským státem. V rámci NATO a obranné politiky zase tvrdí, že závazky neplatí, protože členské státy vydávají málo na armádu. Trump také hodlá navýšit obranné výdaje a vyrazit do nekompromisní války s terorismem.

Rostoucí zadlužení

Americký rozpočet je dlouhodobě zadlužen a celkový dluh je v současné chvíli zhruba na 100 % HDP. Během administrativy Donalda Trumpa se pak dá čekat další nárůst zadlužení. Chystá se nakupovat pro armádu a více investovat na obranu, chce stavět dálnice, silnice a další infrastrukturu, na druhou stranu chce také zkrátit daně. Takže zvýšit výdaje a snížit daňové příjmy. Je otázkou, jestli škrty v environmentální nebo zdravotní politice nebo příjmy z vyššího celního zatížení dokáží tyto vyšší výdaje plně kompenzovat.

Růst protisystémových řešení

Donald Trump prezidentem nebo Brexit. Dvě významné volby z minulého roku nám ukázaly, že i protisystémové řešení dokáže občas najít dostatečnou veřejnou podporu, aby bylo zvoleno. Svět se mění, protisystémových opatření přibývá a je možné, že jich tento rok bude ještě víc. Koneckonců nás čekají volby hned v několika evropských státech

Autor článku

Hana Bartušková


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU