6 nejčastějších otázek k dani z nemovitých věcí

24.01.2017 | , Finance.cz
DANĚ


Termín pro podání přiznání k dani z nemovitých věcí za rok 2017 se nezadržitelně blíží, je jím 31. leden. Odpovědi na nejčastější otázky související s touto daní vám přinášíme v tomto článku.

1. Nabytí nemovitosti během roku

Pro stanovení poplatníka daně z nemovitých věcí je vždy rozhodný majitel nemovitosti k 1. lednu daného roku. Pokud jste tedy koupili nemovitost v průběhu roku 2016 a k 1. lednu jste majitelem nemovitosti, máte povinnost podat daňové přiznání k dani z nemovitých věcí do 31. ledna 2017. Daň potom zaplatíte v květnu 2017.

TIP: Daň z nemovitých věcí 2017 - formuláře ke stažení

2. Zápis do katastru nemovitostí se protáhl až do nového roku

Může nastat situace, že jste nemovitost koupili na konci roku 2016, kdy byl zároveň podán návrh na vklad do katastru nemovitostí, ale vklad nebyl do 31. prosince zapsán. V takovém případě nemáte povinnost podat daňové přiznání do 31.ledna, ale musíte ho podat až do konce 3. měsíce následujícího po měsíci zapsání. Stejné pravidlo uplatníte v případě dědického řízení, které přesahuje z jednoho roku do dalšího.

Příklad: Pan Petr si na konci roku 2016 koupil byt. Návrh na vklad do katastru nemovitostí byl podán dne 16. prosince 2016. Zapsáno do katastru nemovitostí bylo dne 6. ledna 2017. Pan Petr nemusí podávat daňové přiznání k dani z nemovitých věcí do 31. ledna 2017, ale má čas až do 30. dubna 2017. Samozřejmě, pokud bude chtít, může podat daňové přiznání i dříve.


Čtěte také:
Nezapoměňte podat do 31. 1. přiznání k dani z nemovitých věcí
Jak zaplatit daň z nemovitosti

3. Společné jmění manželů

Pokud vlastníte nemovitost společně s manželem či manželkou, podává daňové přiznání pouze jeden z vás. Ten je potom považován ze zákona za společného zástupce všech vlastníků. Další komunikace s finančním úřadem pak probíhá pouze s tímto zástupcem a jemu je také zasílána složenka pro zaplacení daně. Tato osoba zodpovídá za to, že bude daň za celou nemovitost řádně a včas zaplacena. Ostatní spoluvlastníci jsou potom ručiteli vůči správci daně za tuto daň. Pokud nebude daň řádně a včas zaplacena, může ji správce daně vymáhat po poplatníkovi nebo po kterémkoli ručiteli v plné výši.

4. Daní se sklep, lodžie či balkon?

Sklep, lodžie i balkon jsou považovány za příslušenství bytu a do daňového přiznání je nikam neuvádíme. Nepočítají se ani do vyměřovací plochy bytu.

5. A co garáž nebo parkovací stání?

Je-li v kupní smlouvě na byt garážové stání definováno jako právo užívat určitou část společných prostor domu, pak se garážové stání do daňového přiznání neuvádí. Pokud ale byla garáž zakoupena samostatně jako samostatný nebytový prostor, pak se do daňového přiznání uvádí. Garáž uvedete jako další jednotku do jednoho daňového přiznání spolu s bytem.

Parkovací stání, jako podíl na pozemku, který patří k bytu, se do daňového přiznání neuvádí.

6. Kde najdu koeficienty pro daň z nemovitých věcí?

Základ daně z nemovitých věcí se násobí několika různými koeficienty, a to koeficientem dle velikosti obce a dále místním koeficientem.

Zjistit jednoduše všechny koeficienty pro daň z nemovitých věcí pro danou obec je možné, když si vyplníte daňové přiznání přes Daňový portál finanční správy. Ze seznamu vyberete daňové přiznání k dani z nemovitých věcí, ve kterém se po zadání názvu katastrálního území automaticky doplní potřebné koeficienty u jednotlivých druhů nemovitostí. Koeficienty každá obec stanoví zvlášť obecně závaznou vyhláškou a je možné je nalézt i na internetových stránkách obce.

Přiznání k dani z nemovitých věcí si také můžete stáhnout v dokumentu formátu excel, který po zadání údajů za vás daň vypočítá.

Autor článku

Veronika Tomanová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: DANĚ