Jak ušetřit za energie bez velkých investic?

22.02.2017 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Zima je letos tužší než v minulých letech a tak si mnozí opět všímají, odkud jim teplo z domů uniká a jak tomu zabránit. Představa šetření energiemi přitom nemusí znamenat jen velké investice. Ušetřit lze i bez nich.

Pokud nevlastníme čerstvou novostavbu pasivního domu, nemusíme ještě rezignovat na úsporné bydlení. Existuje totiž řada méně náročných a drobných opatření, která zejména při vzájemné kombinaci mohou přinést s poměrně malými náklady zajímavý efekt.

Kde ztráty vznikají

Teplo se z domu dostává dvěma způsoby – vyzařováním kvůli nedokonalé izolaci vnějšího pláště stavby a prouděním vzduchu, který uniká netěsnostmi. Zejména při výrazném poklesu venkovní teploty je vnitřní prostor domu nebo bytu vystaven „tlaku“ na únik teplejšího vzduchu, který s sebou může odnášet nezanedbatelnou část draze zaplacené energie. Proto v rámci jejích úspor hraje zásadní roli vzduchotěsnost stavby. Platí přitom, že i nejlepší tepelně izolační systém může být nefunkční, pokud z domu netěsnostmi uniká ohřátý vzduch.


Bojíte se vysokého účtu za teplo? Jak si zvýšit zálohy?
Vyúčtování elektřiny nebo plynu: Jak si pohlídat spotřebu a podat reklamaci?
Zahřejte se levně. 10 užitečných tipů, jak šetřit teplo

Vzduchotěsnost přitom musí vykazovat stejnou měrou všechny části obvodového pláště domu – stěny, okna, dveře, základová deska i střecha. A stejně tak každý dům nabízí desítky možností, kudy vzduch (a teplo) může unikat – od oken a dveří přes strop, základovou desku až po střešní konstrukci.

Velkou skupinu kritických bodů úniku energie tvoří „nutné“ netěsnosti v obvodovém plášti osazení oken a dveří, případně větrací a komínový systém. Problematická místa v zimním období většinou odhalíme bez složité diagnostiky, pokud nám půjde o komplexní posudek těsnosti budovy, můžeme použít metodu Blower Door Testu (viz např. http://www.blowtest.cz/) v kombinaci s termovizním snímkováním.

Co s netěsným oknem?

K nejčastějším problematickým místům patří „nechtěný“ prostor mezi rámem okna a stěnou. Stálé štěrbiny často bývají mezi zdí a rámem okna nebo zárubněmi dveří, také se mohou vyskytnout nad zídkami pod snižujícím se stropem obytného podkroví a u lehkých nezděných budov například ve spojení podlahy a stěn. Lze je dobře utěsnit zevnitř akrylátovým tmelem nebo kvalitní samolepicí hliníkovou páskou, náklady na toto opatření se pohybují v řádu stokorun.

Vedle toho se mohou objevit netěsnosti mezi rámem a mechanickou částí, tedy křídlem okna. Významné netěsnosti vykazují zejména všechna starší okna, u nich pak dodatečné zatěsnění spár může přinést podstatné úspory energie, ale i zvýšený tepelný komfort v interiérech. Opatření je přitom zpravidla jednoduché a levné, s krátkou dobou návratnosti. Provádí se s pomocí těsnicích profilů z různých materiálů:

Těsnění vsazované do drážky – těsnicí profily ze silikonového kaučuku se vsazují do vyfrézované drážky, cena za instalaci se pohybuje mezi 30 až 40 Kč za metr délky. Životnost je dlouhá, materiál je odolný proti vlivům povětrnosti i slunečnímu záření.
Samonalepovací těsnění se používá v oknech, kde nelze těsnění dávat do drážky, jde o silikonové trubičkové těsnění lepené silikonovým tmelem.

Další úsporné tipy

  • snížením teploty v pokoji o 1°C lze ušetřit až 2 100 korun za rok
  • dům během nepřítomnosti nenecháváme úplně vychladnout, temperujeme jej – energie na nové ohřátí studené stavby snižuje úsporu
  • v chladném období větráme krátce a intenzivně
  • energii ušetříme i při „transportu“ teplé vody z místa ohřevu do místa spotřeby, čím kratší potrubí, tím hospodárnější provoz a potrubí vedoucí teplou vodu kvalitně izolujeme
  • myčka šetří vodu i energii – mytí nádobí v průměrné domácnosti spotřebuje asi osmdesát litrů teplé vody, myčky nádobí dokáží ušetřit až 80 % tohoto množství
  • pákové baterie odstraňují neekonomický postup při míchání studené a teplé vody
  • úsporu přinese racionální chování při běžném užití vody – při krátkém spuštění vody např. na mytí rukou nepustíme automaticky teplou vodu, která stejně během mytí nepřiteče

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ