Průzkum: Pro Čechy je důležitá zejména rychlost vyřízení úvěru

27.02.2017 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Pro Čechy je důležitá zejména rychlost vyřízení úvěru, akceptovatelná úroková sazba nebo RPSN (roční procentní sazba nákladů) a výše splátek. Zájemci o půjčku často vezmou první nabídku a jen zřídka ji srovnávají s dalšími. Půjčku chtějí rychle a podstatnou roli hraje možnost předčasného splacení, vyplývá z průzkumu agentury NMS Market Research, kterého se v ČR a na Slovensku zúčastnila tisícovka respondentů.

Při odhlédnutí od ceny půjčky, respektive nákladů na ni, je pro Čechy při výběru poskytovatele úvěru nejdůležitějším faktorem rychlost jeho vyřízení (49 procent). Celých 40 procent Čechů jde potom pro půjčku do banky, jejímž je klientem. Pro čtvrtinu zájemců o úvěr je důležitý přístup pracovníků na pobočce a předchozí zkušenost s půjčkou u vybrané banky. Dalšími faktory jsou pověst finanční instituce (18 procent), doporučení přátel, známých a kolegů (13 procent). Velikost finanční instituce hraje podstatně menší roli.

Překvapením je zjištění, že Češi velmi málo srovnávají výhodnost konkurenčních nabídek. "Výzkum ukázal, že přesně polovina respondentů, kteří již půjčku mají, se rozhodla pro první nabídku, kterou dostali a další již nezvažovali. Mezi půjčkami od dvou poskytovatelů se rozhodovalo pouze 25 procent lidí, a stejně tak pouze každý čtvrtý člověk porovnal alespoň tři a více konkurenční nabídky. Navíc téměř polovina respondentů v průzkumu nebyla schopna s jistotou říct, jaká je aktuální úroková sazba jejich současného úvěru," uvedl vedoucí úvěrových produktů mBank Ondřej Karban.

Cena je důležitá pro většinu respondentů (61 procent), jako nejméně podstatný faktor pro výběr úvěru ji označilo pouze 17 procent dotázaných. Půjčku chtějí hlavně rychle, a to v 61 procentech případů, a současně s co nejnižším úrokem, respektive RPSN. Mezi nejdůležitější parametry půjčky se zařadila také možnost předčasného splacení, kterou uvedla polovina lidí.

I když lidé často kývnou na první nabídku, kterou dostanou a jejíž úročení je pro ně přijatelné, velmi důležitá je pro ně výše splátek. Magickou hranicí je pro Čechy částka 7500 korun, kterou jsou schopni a ochotni měsíčně splácet. Pouze 14 procent respondentů uvedlo, že mají splátku vyšší. Nejvíce lidí měsíčně splácí 2500 až 5000 Kč (31 procent), splátku mezi 1000 a 2500 Kč potom má 25 procent lidí, kteří mají spotřebitelský úvěr.

Co se týče výše sjednané půjčky, až dvě z pěti spotřebních půjček jsou poskytnuty do 100.000 Kč. Téměř třetina lidí si však vzalo úvěr na vyšší částku mezi 150.000 a 500.000 korunami.

Autor článku

ČTK


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY