Lidé zatím odevzdali zhruba 60 procent daňových přiznání

29.03.2017 | , Finance.cz
DANĚ


Lidé a firmy zatím odevzdali zhruba 1,1 milionu daňových přiznání za loňský rok, jde přibližně o 60 procent očekávaného počtu. Finanční správa čeká okolo 1,9 milionu daňových přiznání, zhruba stejně jako loni. Data ČTK dnes poskytla mluvčí Finanční správy Petra Petlachová.

Podle ní počet odpovídá počtům podaných daňových přiznání ve stejném období loňského roku. Přiznání je třeba letos odevzdat do 3. dubna, v případě využití služeb daňového poradce do 3. července.

Do pondělí lidé odevzdali přibližně 920.000 přiznání k dani z příjmu fyzických osob a téměř 141.000 přiznání k dani z přijmu právnických osob, tedy firem. Loni k 1. dubnu lidé odevzdali 1,94 milionu daňových přiznání. Z toho se 1,7 milionu týkalo daně z příjmů fyzických osob a 0,24 milionu daně z příjmů právnických osob.

Češi mohou daňové přiznání podat více způsoby. Formulář lze na úřad zaslat poštou, donést, nebo podat přes internet. Na internetových stránkách Finanční správy je možné formulář vyplnit včetně kontroly správnosti propočtu a zaslat ho finančnímu úřadu elektronicky buď prostřednictvím daňového portálu, nebo datové schránky.

V případě, že se podání daňového přiznání opozdí o pět pracovních dnů, sankce poplatníkům nehrozí. Následné sankce za každý den prodlení činí 0,05 procenta ze zaplacené daně. Maximální postih je pět procent z daně či 300.000 korun. Pokud daňové přiznání není odevzdáno vůbec, a to ani po výzvě úřadu, pokuta je minimálně 500 korun. Pokuty pod 200 Kč finanční úřad nevyměřuje.

Autor článku

ČTK


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ