Můžete ještě odevzdat daňové přiznání bez pokuty?

05.04.2019 | , Finance.cz
DANĚ


Březen byl měsícem daní. Termínem pro odevzdání daňového přiznání k dani z příjmů je tradičně konec března, letos to připadlo na apríla, na 1. duben. Ideálně byste měli mít už odevzdáno, ale pokud ještě nemáte, pojďme si shrnout vše potřebné, abyste to stihli odevzdat.

Březen je měsícem daňového přiznání, letos připadl termín pro odevzdání na 1. dubna, což bylo v pondělí tento týden. Už jste přiznali daně i sociální a zdravotní pojištění v přehledech? Máte podané? Tak potom máte na rok zase pokoj. Že ještě nemáte? Pokud jste daňové přiznání ještě nepodali, tak ještě stále to můžete stihnout bez pokuty. Finanční úřad totiž toleruje až 5denní zpoždění. 

Zvládnete to vyplnit za chvilku a dneska odevzdat

Vyplnit daňové přiznání není těžké, ale nějaký čas vám to zabere, záleží na tom, kolik jste vydali v minulém roce faktur, u kolika zaměstnavatelů jste pracovali a kolik si chcete uplatnit daňových odpočtů a daňových slev. Časově náročnější je zjištění všech příjmů a výdajů, obstarání všech potvrzení a povinných příloh.

Samotné vyplnění formuláře vám pak zabere opravdu chvilku, navíc si můžete stáhnout interaktivní formulář, který vám práci usnadní. Pokud opravdu spěcháte, tak vyplňte jenom daňové přiznání, na odevzdání přehledů na zdravotní pojišťovnu a na správu sociálního zabezpečení máte čas ještě měsíc, až do 2. května. K daňovému přiznání nezapomeňte přidat všechny přílohy, například potvrzení příjmů od všech zaměstnavatelů, potvrzení o důchodovém pojištění nebo o splátkách hypotéky a o poplatcích za školku.

Formuláře ke stažení: Daňové přiznání a přehledy pro zdravotní pojišťovnu a OSSZ

Daňové přiznání pak můžete odevzdat několika způsoby:

  • nejjednodušší je donést ho osobně na podatelnu místního finančního úřadu, normálně to trvá chvilku, po termínu by tam ani nemusela být fronta,
  • daňové přiznání můžete poslat poštou, v takovém případě se počítá datum odeslání, daňové přiznání jste tak mohli odeslat i 1. dubna minutu před půlnocí (rozhodující je razítko na obálce),
  • pokud máte aktivovanou datovou schránku a elektronický podpis, tak nezapomeňte, že máte povinnost odevzdat přiznání přes datovou schránku,
  • je možné odevzdat daňové přiznání elektronicky, na webu finanční správy vyplníte všechny formuláře a na finanční úřad pak přinesete do 5 dnů podepsaný zjednodušený formulář.
  • Přečtěte si více: Jak odezdat daňové přiznání
  • TIP: Najděte si, jak má otevřeno vaše pošta
  • Nezapomeňte, že s podáním daňového přiznání musíte i zaplati daň z příjmu.

Když už je po termínu

Pokud jste to nestihli a neodevzdali včas do termínu, máte stále několik možností, kdy ještě nebudete platit pokutu za pozdní odevzdání. První možností je odevzdat daňové přiznání na finanční úřad do pěti dnů od uplynutí termínu. Toto je doba, během které daňová správa dle všech zvyklostí ještě toleruje pozdní odevzdání. 

S 5denní tolerancí tak termín připadá na pondělí 8. dubna.

Druhou možností je potom odevzdat daňové přiznání prostřednictvím daňového poradce:

  • do 1. dubna bylo nutné donést na finanční úřad doklad o tom, že podáváte přiznání prostřednictvím daňového poradce, tedy je nutné předložit plnou moc ke zpracování daňového přiznání podepsanou daňovým poradcem,
  • v takovém případě pak máte povinnost daňové přiznání odevzdat až na začátku července,
  • s 5denní tolerancí je termín pro informování FÚ 8. dubna.
  • Výhodou také je, že daňový poradce se lépe vyzná ve všech daňových odpisech a výhodách, které můžete uplatnit, a tak možná budete platit menší daně,
  • nevýhodou je, že daňovému poradci budete muset za zpracování daňového přiznání zaplatit.
  • TIP: Daňového poradce nepotřebujete, aneb 6 snadných kroků, jak podat své první daňové přiznání

Když jste to ani do pěti dnů nestihli

Pokud prošvihnete i oněch pět dnů, kdy finanční úřad ještě toleruje zpoždění, tak stále je vaší povinností daňové přiznání odevzdat. A nejspíš budete muset zaplatit i nějakou tu pokutu za pozdní odevzdání.

Pokuta se počítá podle částky dlužné daně, 0,05 % z dlužné částky za den zpoždění, maximálně se pokuta může dostat až na 5 % dlužné daně. Navíc budete platit i úroky za pozdní splacení daně.

Při pozdním odevzdání daňového přiznání pokutu neplatíte, pokud je vypočtená pokuta nižší než 200 Kč.

Pokud byste ale daňové přiznání neodevzdali vůbec, tak automaticky dostáváte minimálně 500 Kč pokutu, nezáleží na tom, jak velká daň vám byla spočítána. I když jste daňové přiznání nestihli podat včas, tak určitě to neopomíjejte a v nejbližším možném termínu ho podejte.

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 6 krát

Články ze sekce: DANĚ