Silná Evropa je podle Merkelové pro USA výhodná

22.06.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Německá kancléřka Angela Merklová dnes uvedla, že silná Evropa je pro Spojené státy americké přínosná. Tato slova padla na pozadí napjatých vztahů s Washingtonem. Před měsícem označil Donald Trump německou obchodní politiku za velmi špatnou a upozorňoval na přebytkovou obchodní bilanci Německa se Spojenými státy americkými.

Angela Merkelová hledí na vzájemné obchodní vztahy jinýma očima. Zdůrazňuje, že transatlantický vztah má kořeny ve "společných přesvědčeních, hodnotách a uvažováních". Merkelová, která v září kandiduje na pozici německé kancléřky po čtvrté v řadě, uvedla, že transatlantický vztah se nezaměřuje na vítěze a poražené, ale měl by být postaven na win-win partnerství, z něhož vyjdou jako vítězové obě strany. Země by se měly snažit o vybalancování vzájemných zájmů. V projevu se odvolala na poválečný Marshallův plán, kterým investoval Washington do Německa. Napětí mezi Washingtonem a Německem vzrostlo poté, co se rozešly názory velmocí na klimatické změny, obranu a zahraniční obchod. Protichůdné postoje zatím vyústily jenom do slovních přestřelek, když Německo označilo USA jako ničitele západních hodnot.



Odstoupení Spojených států od Pařížské dohody o klimatu je Berlínem považováno za odmítnutí zásadního prvku současného systému založeného na pravidlech, které Německo považuje za klíčové pro řízení globalizace. Merkelová bude 7. a 8. července hostit Trumpa a další vedoucí představitelé zemí G20 na summitu. Donald Trump právě na posledním sezení zemí NATO kritizoval členské státy ohledně nízkých výdajů na obranu. Americký prezident na svém účtu Twitter napsal: „Máme masivní obchodní deficit s Německem a navíc platí mnohem méně, než by měli na armádu NATO, což je velmi špatné pro USA. To se změní.“

Angela Merkelová reaguje slovy, že protekcionismus a izolacionismus brání inovacím a z dlouhodobého hlediska je takovýto přístup nevýhodný pro všechny.

Graf: Země, s nimiž měly USA největší schodek obchodní bilance v roce 2016

Schodek obchodní bilance USA

Zdroj: Americký úřad pro ekonomickou analýzu (US Bureau of Economic Analysis)


BOSSA
Autorka článku je analytičkou společnosti Bossa.
BOSSA – Makléřský dům banky ochrany životního prostředí působí na polském kapitálovém trhu od roku 1995. Řadí se tak mezi nejdéle působících brokery v Polsku.

Autor článku

Michala Moravcová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU