Připojištění na dovolenou? Nutnost, nebo zbytečnost?

26.07.2017 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Pokud jedete na dovolenou do cizí země, vyplatí se zdravotně připojistit. České zdravotní pojištění totiž nekryje zdaleka vše, navíc připojištění není drahé.

Proč bych se měl pojistit na dovolenou v Evropské unii, když je v EU mé zdravotní pojištění platné, zeptáte se možná. Hlavně proto, že naše pojištění, které si platíte, nebo je vám strháváno z platu, sice uplatníte i v soukromých lékařských ordinacích, ale jen do výše cen, které se platí u českých lékařů. Může se vám pak třeba stát, že budete muset zaplatit příjezd doktora, nebo odvoz do nemocnice. Naše „běžné“ pojištění se také nevztahuje na případný převoz nemocného z cizí země domů, nebudou vám ani uhrazeny ztracené osobní věci.

Havárie s půjčeným dopravním prostředkem

Půjčovny různých dopravních prostředků jsou v oblíbených letoviscích docela běžné. Ale co když se s půjčeným autem nabouráme? Pokud předem víme, že si vůz (ale třeba i loď) půjčíme, musíme si najít u některé z našich pojišťoven produkt, který by případnou škodu kryl. Na podobnou nehodu se totiž velmi pravděpodobně nevztahuje naše cestovní pojištění, pro půjčené nebo pronajaté věci tam bývají výjimky.

Alternativou bývá pojištění u společnosti, která auto, loď nebo cokoli jiného, čím lze způsobit škoda, půjčuje. Zpravidla firma láká rekreanty právě tím, že má pojištění. Pokuste se dozvědět podmínky tohoto pojištění. To může být obtížné, protože pronajímatel vám kvůli vidině zisku slíbí cokoli, ale když k havárii dojde, skutečnost může být jiná. Pokud tedy nabízeným dokumentům o pojištění nerozumíte, svěřte se do rukou osudu, nebo si věc prostě nepůjčujte.

Cestovní pojištění na dovolenou?

Rozbil jsem zařízení hotelu

Po nočním návratu z povedené party se vám zatočila hlava, upadli jste a rukou strhli ubrus ze stolu a s ním vše, co na něm bylo. Včetně barevné televize. Pokud máte pojištění občanské odpovědnosti, které se vztahuje na věci umístěné v pronajatých ubytovacích zařízeních, ale hlavně je platné na území státu, kde jste se party účastnil, pak můžete být v klidu. Škodu by toto pojištění mělo pokrýt.

Další možností je sjednat si pojištění odpovědnosti v rámci cestovního pojištění. Pokud chodíte na party často, myslete na vyšší limit pojistky.


Na co si dát pozor při cestování:


Ublížil jsem jinému turistovi

Byla by to smůla, ale stát se to může: Turistka před vámi skočila do tobogánu, a když jste se po malé chvíli vydal na stejnou trasu vy, zjistil jste, že jede pomalu a vy fičíte jako vítr. Brzdění šlo ztuha, nakonec jste se nesrazili v tubusu skluzavky, ale skočil jste jí doslova na záda. Rána to byla tak velká, že utrpěla poškození krční páteře. Musela na několik týdnů zůstat doma v pracovní neschopnosti.

Dá se předpokládat, že v takovém případě by náklady na ošetření, převoz a následnou léčbu uhradila buď zdravotní pojišťovna zaskočené cizinky nebo její cestovní pojištění. Hledal by se ale viník, a tím by byl ten, co do ní vrazil. Patrně nepočkal dostatečnou dobu na dojezd předchozí skluzavkářky, nebo se do tubusu pustil dřív, než mu to výstražné znamení dovolilo. Všechny uvedené náklady by tedy asi šly za ním. Pokud by měl ale sjednané pojištění odpovědnosti v rámci cestovního pojištění nebo zvlášť u pojištění domácnosti, pak by ale bylo možné veškeré náklady uhradit právě z něj.

Zde je ale důležití mít krytí tohoto rizika sjednáno v dostatečném limitu, odborníci považují 10 milionů Kč za minimální částku.

I těhotné cestují

Těhotné ženy samozřejmě nelze z cestování diskvalifikovat a pojištění se na ně vztahuje. Zde je ale důležité zjistit, do kterého stupně těhotenství pojišťovna náklady na léčbu a činnosti s ní spojené uhradí. Garance této péče většinou končí mezi 24. a 28. týdnem gravidity.

V těchto případech je také důležité si u pojišťovacích produktů zjistit, zda tam nejsou nějaké výjimky, např. předčasný porod. Téměř jistě nebudou pojištěny náhrady za možné zdravotní komplikace vzniklé již před odjezdem na dovolenou.

Je nutné doplnit, že porod v zahraničí nebo pomoc při komplikacích v těhotenství či vedení porodu jsou považovány za neodkladnou lékařskou péči. Měl by proto pro krytí nákladů postačit tzv. Evropský průkaz zdravotního pojištění, tedy modrá kartička zdravotní pojišťovnou.

(foto Pixabay)

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ