Papíry jsme jim nevytiskli aneb o reálném založení chovné stanice

26.07.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Plno lidí se mylně domnívá, že chovatelem se může nazývat téměř každý, kdo prodává štěňata nebo koťata. To je ovšem omyl. Za chovnou stanicí s ,,kvalitními“ zvířaty stojí velký kus práce a hlavně také investovaných peněz. Co všechno se tedy musí zařídit pro její založení?

Důvěryhodný chovatel je registrovaný u příslušných orgánů. Zároveň také připouští psy nebo kočky ve velice dobrém zdravotním stavu a samozřejmě s průkazem původu (PP) – bez toho dnes skutečně chovnou stanici nezřídíte. Je totiž zcela zásadní pro registraci chovu.

Co je dobré vědět před založením chovné stanice (CHS)

V prvé řadě je důležité zmínit, že do založení CHS bude třeba řadu peněz investovat, ať už se jedná o žádost o chráněný název anebo např. výdaje na veterinární péči o fenu/kočku a mladé, anebo o vysoce kvalitní krmivo či dokonce výstavbu kotců. Na oficiálním a chráněném chovu zvířat vydělá málokdo a řada chovatelů je ráda, pokud se jim investice vůbec někdy vrátí.

Založení chovné stanice

Jak vypadá chovná stanice?

Chovná stanice musí splňovat chovné podmínky. Pokud se jedná o psy, tyto podmínky v ČR kontroluje Českomoravská kynologická unie (ČMKU). Dále je také dobré zmínit, že CHS skutečně není obrovské množství kotců a velký výběh, jak se řada lidí domnívá. Většina chovatelů má dokonce chovné zvíře v bytě, v případě očekávání pak vytvoří kotec pro mláďata.

Jak uchovnit psa nebo fenu

Uchovnění zvířete je prvním krokem k založení chovné stanice. Podmínky jsou pro začátek stejné pro obě pohlaví. Mění se až ve chvíli, kdy chcete dané zvíře připustit. Pro uchovnění samozřejmě potřebujete psa nebo fenu s (PP) s minimálně 3 doloženými generacemi a dále také:

  1. Absolvování min. 2 výstav a z toho jedna musí být národní anebo mezinárodní s vyhodnocením výborný nebo velmi dobrý.
  2. Bonitace – jedná se o důkladné posouzení psa nebo feny. Posuzuje se především standart daného plemene, vyrovnanost, povaha, zdraví na základě provedených testů a samozřejmě i další chovné předpoklady.

Po absolvování obou podmínek s kladným výsledek může být zvíře uchovněno, což jednoduše znamená, že může mít štěňata, kterým bude při zažádání po narození vystaven průkaz původu. Uchovněni mohou být jen zvířata starší 18 měsíců.

Kdy je možné pořídit si štěňata?

  • U psa od 18 měsíců věku
  • U feny od 20 měsíců, může mít maximálně 1 vrh v kalendářním roce

Rozdíl v založení CHS pro psa a fenu

Pokud chcete mít pouze chovného psa, který může za poplatek nakrývat papírové fenky, CHS v podstatě zakládat nemusíte, jelikož u vás vystavovány PP pro štěňata nebudou. Nutné je tedy jen uchovnění.

Důležité je ale udělat si prostřednictvím internetu a nejrůznějších výstav či závodů dobrou reklamu. V opačném případě o nakrytí vaším psem nebudou mít ostatní majitelé zájem.

V případě fenky je ale naopak založení CHS naprostou nutností, jinak štěňata PP nedostanou.

Jak a kde zažádat o založení CHS?

O založení si budete muset zažádat prostřednictvím formuláře, a to ideálně hned po zmiňovaném uchovnění. Do žádosti je třeba doplnit samozřejmě informace o majiteli a také několik návrhů na název chovné stanice. Tento název bude sloužit jako jakési příjmení pro vaše psy.

Na vyřízení se zpravidla čeká 3 měsíce, jelikož vše musí provětřit ČMKU a následné posouzení zaslat FCI, neboli Mezinárodní kynologické federaci, která eviduje psí chovy po celém světě. Po vyřízení vám bude chráněný název zaslán dobírkou. Cena se pohybuje od 1800 – 1900 Kč.

Co zařídit před krytím feny?

  1. Nejdůležitější je najít vhodného plemeníka, čili psa téže rasy, který je taktéž uchovněn. Nejvíce se samozřejmě přihlíží na perfektní zdravotní stav, kondici, povahu, ale i úspěchy na výstavách nebo soutěžích.
  2. Minimálně měsíc před háráním se musí zažádat o krycí list. Nutné je dodat i poplatek 200 Kč na účet klubu a vybrat poradce chovu. Následně je třeba domluvit se s druhou stranou o termínu krytí.
  3. Pokud došlo ke krytí, je třeba vše potvrdit v krycím listu. Březost lze poté potvrdit nebo vyvrátit na ultrazvukovém vyšetření 3 týdny po krytí.

 Jak získat PP pro štěňata?

Po porodu je třeba učinit zápis do porodní tabulky. I pokud nedojde ke komplikacím, je nutné, aby veterinář štěňata maximálně do 48 hodin zkontroloval. Během několika týdnů je také bude třeba patřičně odčervovat a naočkovat.

Ve druhém měsíci života je nejprve čeká čipování, tetování a kontrola vrhu, k čemuž chovatel potřebuje:

  • Zápisová/tetovací čísla
  • Přihlášku k zápisu štěňat
  • Kontrolní tetovací/čipovací pásek

Za kontrolu vrhu se hradí poplatek ve výši 200 Kč. Důležité je zmínit, že řada plemen je také podrobena povinným zdravotním testům na dědičné choroby a poruchy, které jsou typické pro danou rasu. Záznam o zdravotních testech je součástí PP a ovlivňuje předpoklady k uchovnění zvířete do budoucna.


Mohlo by vás také zajímat:


Štítky:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 24 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU