Která 3 slova zachránila před pěti lety euro?

16.08.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Tři slova Maria Draghiho (whatever it takes) před 5 lety změnila vývoj evropské dluhové krize.

Jenom pár dní před zahájením letních olympijských her v Londýně řekl šéf Evropské centrální banky (ECB) na Globální investiční konferenci, že banka udělá vše v rámci svého mandátu, aby zachovala euro. Následně dodal: "Věřte mi, bude to stačit." ("Within our mandate, the ECB is ready to do whatever it takes to preserve the euro. And believe me, it will be enough.") A skutečně to stačilo. 26. července 2012, kdy Mario Draghi vyslovil tato “zázračná“ slova, evropská dluhová krize vrcholila. Výpůjční náklady nejzadluženějších zemí jižní Evropy atakovaly historická maxima (viz. graf níže). Navíc dvoje zvýšení úrokových sazeb v roce 2011 pod vedením Jean-Claude Trichete krizi ještě více prohloubilo a postaralo se o následnou deflaci. Investoři se v tomto období zbavovali evropských aktiv a eurozóna byla na pokraji propasti.

Graf: Vývoj výnosů z 10letých státních dluhopisů vybraných jihoevropských států (Řecko – oranžová), Španělsko (zelená), Portugalsko (fialová)

Vývoj výnosů z 10letých státních dluhopisů vybraných jihoevropských států

Zdroj: Reuters

Draghiho slova přišla v hodině dvanácté a změnila téměř všechno. Výnosy evropských státních dluhopisů našly vrchol a následně začaly klesat. Pravděpodobnost insolventnosti některých evropských států a s ní související kreditní riziko klesly, akciové trhy se stabilizovaly a eurozóna se v následujícím roce vymanila z recese. Samozřejmě, že samotná slova k uklidnění situace nestačila. Pomohly i konkrétní kroky ze strany Evropské centrální banky. Ty se však přijímaly těžko. Trvalo 3 roky přesvědčit členy bankovní rady, aby aplikovali nestandartní nástroje měnové politiky (program kvantitativního uvolňování, negativní úrokové sazby). ECB se proti americké centrální bance zpozdila v reakci na krizi o několik let. Avšak jakmile se banka pustila do boje s dluhovou krizí, zpátky necouvla. Depozitní úroková sazba spadla na mínus 0,4 procenta, program kvantitativního uvolňování do konce letošního roku dosáhne objemu 2 biliónů eur.

Graf: Vývoj HDP v eurozóně

Vývoj HDP v eurozóně

Zdroj: tradingeconomics.com

Ekonomické výsledky eurozóny jsou dnes uspokojivé. ECB může být spokojená s výsledky., které přinesly přijatá opatření. Ekonomice eurozóny se letos daří růst nejrychlejším tempem od roku 2010. Míra nezaměstnanosti klesla na 8letá minima. Posilující evropské hospodářství se promítá i do nižší míry rizika a strachu na finančních trzích v eurozóně. Dokonce se letos podařilo Řecku úspěšně upsat státní dluhopisy na finančním trhu. Šlo o pilotní aukci dluhopisů, předtím než skončí záchranný program a Atény budou odkázané jenom na finanční zdroje investorů. Navzdory mnoha úspěchům se však ECB stále nedaří dosáhnout primárního cíle, a to 2% růstu cenové hladiny.

Graf: Vývoj inflace v eurozóně

Vývoj inflace v eurozóně

Zdroj: tradingeconomics.com


Přečtěte si více o dluhové krizi a euru:


BOSSA
Autorka článku je analytičkou společnosti Bossa.
BOSSA – Makléřský dům banky ochrany životního prostředí působí na polském kapitálovém trhu od roku 1995. Řadí se tak mezi nejdéle působících brokery v Polsku.

Autor článku

Michala Moravcová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU