Dotace na fotovoltaiku: Od září až 150 tisíc korun na větší systémy

21.08.2017 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Sluneční paprsky, které dopadají na střechu vašeho rodinného domu, můžete zužitkovat a ušetřit tak za elektřinu nebo ohřev vody. Stát instalaci solárních panelů stále podporuje. Nově dotaci na fotovoltaiku navýší až na 150 tisíc korun.

Dotace z programu Nová zelená úsporám jsou určené pro majitele rodinných domů, kteří chtějí solární energii využívat pro vlastní potřebu. Příspěvek může pokrýt maximálně 50 procent uznatelných investičních nákladů. Podporovány jsou systémy s instalovaným výkonem do 10 kWp. Pro potřeby běžné rodiny většinou stačí výkon kolem 5 kWp.

Pořiďte si solární panel díky dotačnímu programu Nová zelená úsporám

Příspěvek je možné získat nejen na domácí fotovoltaickou elektrárnu, ale také na fotovoltaický ohřev vody nebo na hybridní systémy s akumulací energie do baterií. O výši příspěvku rozhoduje nejen typ fotovoltaického systému, ale také tzv. využitelný zisk, tedy objem energie, který systém vyrobí.

Typ systému Výše podpory
Solární termický systém na přípravu teplé vody 35 000 Kč
Solární termický systém na přípravu teplé vody a přitápění 50 000 Kč
FV systém pro přípravu teplé vody s přímým ohřevem 35 000 Kč
FV systém bez akumulace elektrické energie s tepelným využitím přebytků a celkovým využitelným ziskem ? 1 700 kWh.rok 55 000 Kč
FV systém s akumulací elektrické energie a celkovým využitelným ziskem ? 1 700 kWh.rok 70 000 Kč
FV systém s akumulací elektrické energie a celkovým využitelným ziskem ? 3 000 kWh.rok 100 000 Kč

Zdroj: www.novazelenausporam.cz

Vyšší dotace na fotovoltaiku

Zatím mohou domácnosti získat na instalaci fotovoltaických systémů maximálně 100 tisíc korun, od září letošního roku to bude o 50 tisíc víc. Vyšší částkou budou podporovány solární elektrárny s využitelným ziskem 4 000 kWh ročně. Zároveň se ministerstvo životního prostředí chystá podpořit i žadatele, kteří už peníze na solární systém získali, ale rádi by ho rozšířili a zefektivnili.

Nově zavedená oblast podpory na pořízení větší fotovoltaické elektrárny otevírá možnost získat podporu na fotovoltaické systémy pro domy s vyšší spotřebou elektřiny. „Novinku přivítají zejména majitelé vícegeneračních domů či rodiny s malými dětmi, kde se často pere prádlo, myje nádobí a spotřebuje se více teplé vody. Vyrobenou energií mohou vytápět dům, ohřívat vodu i dodávat elektřinu do vnitřních rozvodů domu. Energii, kterou v domě nespotřebují, mohou akumulovat a večer s ní například dobít elektromobil,“ vysvětluje Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR, který program administruje.

Jinak řečeno, žadatelé, kteří si solární systém už dříve s dotací Nová zelená úsporám pořídili, mají od září možnost ho rozšířit na výkonnější a sofistikovanější systém. „V praxi to znamená, že například solární termický systém pro přípravu teplé vody budou moci rozšířit a využívat ho i pro vytápění nebo si budou moci pořídit další fotovoltaické baterie ke stávajícímu fotovoltaickému systému, tak aby dosáhli na vyšší účinnost,“ doplňuje Petr Valdman. Pro přiznání dotace musí dojít ke zvýšení celkově využitelného zisku v budově o 20 procent oproti předchozí žádosti.


Čtěte také:


 

 

O dotace na fotovoltaiku je zájem

Navýšením dotací a rozšířením možností podpory fotovoltaiky reagují úřady na rostoucí zájem o dotace na solární systémy. Ty podle Státního fondu životního prostředí tvoří třetinu všech žádostí.

Rozšíření dotační podpory fotovoltaiky vítají i lidé z oboru. „Vlastní elektřinu ze slunce si loni začalo vyrábět několik dalších stovek zákazníků. Klidně by to mohlo být o dva řády víc, trh na to čeká. Odhadujeme, že vylepšené podmínky Nové zelené úsporám přilákají tisíce dalších zájemců,“ dodává Štěpán Chalupa, předseda Komory obnovitelných zdrojů energie.

 

(foto: Pixabay) 

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ