Česko - nová brána japonských investic do EU?

23.08.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Po Brexitu hledá Japonsko novou bránu do EU. Může ji být ČR? V jakých oblastech by mohla být navázána spolupráce? A jak je na tom Japonsko s ekonomickým dechem? Probouzí se opět japonský drak? Může z toho těžit i český lev?

Odchod Velké Británie z EU otevírá Česku nové možnosti. ČR se může stát pro mnohé země vstupní branou do EU. Jednou z nich je Japonsko, s kterým má Česká republika perspektivní vztahy v mnoha oblastech - tradičně automobilový průmysl, ale také obranný, letecký, IT či sklářský průmysl.Co může nabídnout ČR Japonsku a naopak? Nezůstane pouze u slibů jako u čínských investic?

geisha_884684_1920

Zdroj: Pixabay 

Vztahy Japonska a ČR

Ministerstvo průmyslu a obchodu uvedlo: "V souvislosti s brexitem, kdy v minulosti řada japonských investic mířila do Velké Británie, je zde příležitost pro ČR, aby se stala ještě významnější branou, pokud jde o vstup japonských podnikatelů a firem na společný trh Evropské unie," Vedle zmíněných oborů mají podle ministerstva šanci také čeští potravináři, protože Japonsko je největším dovozcem potravin, a také výrobci ve zdravotnictví vzhledem ke stárnoucí japonské populaci.

Japonsko představuje pro ČR jednoho z nejdůležitějších asijských obchodních partnerů. "V České republice působí více než 250 japonských společností, které vytvořily nová pracovní místa v řádech desítek tisíc. Japonsko je v současnosti v ČR na druhém místě za Německem, pokud jde o úroveň zahraničních investic s vysokou přidanou hodnotou," uvedl ministr průmyslu a obchodu Havlíček. Z pohledu budoucí spolupráce jsou podle něj nejdůležitějšími oblastmi energetika, průmysl 4.0, tedy výroba úzce propojená s digitalizací a následnou automatizací, a také výzkum a vývoj.

Z iniciativy průmysl 4.0 je podle ministerstva pro obě země důležitá zejména oblast internetu věcí (IoT), robotizace a digitalizace. Japonská delegace proto dnes navštívila Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky při Českém vysokém učení technickém v Praze. Institut podporuje převod know-how do firemní praxe, spolupracuje například se společnostmi Rockwell Automation, Eaton, Siemens, Škoda Auto, Honeywell či Airbus.

Významného partnera představuje Japonsko pro ČR v plánech na novou jadernou výstavbu. "Centrum výzkumu Řež spolupracuje při vývoji technologie solných reaktorů, kdy dochází k výměně vědeckých informací, vzájemného poskytování výzkumných dat, vzájemným pracovním návštěvám expertů z oblasti jaderné fyziky a technologie reaktorů MSR včetně technologie využití thoriového paliva v tomto reaktorovém systému," uvedlo ministerstvo průmyslu a obchodu. Partnerem na japonské straně je i Tokijská univerzita. 


Čtěte také:

Japonsko - nejzadluženější stát světa

EU a Japonsko, bude dohoda o volném obchodu

OECD: Mzdy u nás a v Japonsku 


Obchodní bilance ČR s Japonskem je dlouhodobě pasivní, ovšem za posledních šest let se export více než zdvojnásobil z 10 miliard korun v roce 2010 na loňských 22,7 miliardy. Letos od ledna do června činil obrat zahraničního obchodu s Japonskem přibližně 41,1 miliardy Kč a Japonsko tak patří mezi nejvýznamnější asijské obchodní partnery ČR. Prohlubování vztahů pomohla i návštěva premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) v Japonsku, kterého doprovázel ministr Havlíček, i zástupci české podnikatelské sféry.

Další významnou složkou japonsko-českých vztahů je turismus. Japonští turisté patří v ČR k významným skupinám návštěvníků Prahy, kde loni přicestovalo 78 825 Japonců. Pražští radní se proto snaží zavést přímou linku mezi Prahou a Tokiem, či Ósakou. "O Japoncích je známo, že do Prahy nejezdí pouze dívat se na památky, ale aktivně za kulturou, například na koncerty a populární je mezi nimi i malíř Alfons Mucha, což dokázala letošní výstava Slovanské epopeje v Tokiu," řekl pražský radní Wolf. Na výstavu Slovanské epopeje přišlo v Tokiu přes 650 tisíc návštěvníků (včetně císařského páru).

Jak je na tom japonská ekonomika?

Japonská ekonomika rostla nad očekávání ve druhém čtvrtletí tohoto roku. Byl to nejrychlejší růst za více než dva roky - Hrubý domácí produkt (HDP) se v celoročním přepočtu zvýšil o 4 %. Domácí spotřeba a kapitálové investice rostly nejrychleji za déle než tři roky. Podobná situace nastala i u nás, český HDP rostl rovněž nad očekávání dobře, kdy ve 2. čtvrtletí se meziročně zvýšil o 4,5 %. Japonské investice, technologie a know-how by mohly pomoci z české montovny vyspělou zemi EU.

V budoucnu uvidíme, jestli japonské investice nebudou pouze příslibem do budoucnosti (jako mnohé čínské investice). Důležité bude, jak se český lev popere s investicemi a vlivem draků z Japonska a Číny. Pro obě země může ČR být branou do EU a je na politicích ČR, jak dokáží tento zájem využít, a zároveň si nenechat mluvit do své vnitřní politiky.

Zdroj: ČTK/MPO

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU