Prezidentské volby 2023: kde a kdy volit

10.01.2023 | , Finance.cz
Volby


Ať už budete volit toho, nebo onoho, důležité je především hlavně k volbám jít. Přece jenom odevzdat svůj hlas vás bude stát jen trošku času, ale ovlivní podobu ČR či vašeho nejbližšího okolí na několik dalších let. Možná jdete k volbám rutinně, možná úplně poprvé… Víte, kde je vaše volební místnost a jak ji najít?

První kolo prezidentských voleb se koná v těchto termínech:

  • pátek 13. ledna 2023 od 14.00 do 22.00 hodin,
  • sobota 14. ledna 2023 od 8.00 do 14.00 hodin.

Potenciální druhé kolo prezidentských voleb se koná v těchto termínech:

  • pátek 27. ledna 2023 od 14.00 do 22.00 hodin,
  • sobota 28. ledna 2023 od 8.00 do 14.00 hodin.

A stejně tak budou otevřeny volební místnosti. Hodit volební lístek tak můžete v pátek po cestě z práce domů. Anebo v sobotu před obědem. Jak ale najít svou volební místnost?

Volby

Zdroj: Shutterstock

Proč se volí prezident ČR?

Tento rok nás čeká třetí přímá volba prezidenta republiky, předešlé dvě přímé volby vyhrál současný prezident Miloš Zeman. Mezi lety 1993 a 2012 byl prezident ČR volen nepřímo Parlamentem.

Prezidentské volby se konají každých 5 let, jestliže prezident nezemře nebo se nevzdá svého mandátu.

Tip: Co když zemře prezident?

Kde jsou volební místnosti?

Volební místnosti jsou většinou umístěny ve školách, v úředních budovách či v jiných veřejných budovách, které patří městu či kraji. Nejčastěji se jedna volební místnost tradičně opakuje v mnoha dalších volbách, na stejné místo tak chodíte volit do Poslanecké sněmovny, senátory, starostu i krajské zastupitele, stejně jako prezidenta. Pokud výjimečně dojde ke změně místa, novou lokaci volební místnosti a její novou adresu byste měli najít na městském a obecním úřadu. 

Místo voleb totiž vyhlašuje starosta, který má povinnost ve lhůtě 15 dnů před konáním voleb stanovit místo konání voleb a oznámit ho. Pokud si tedy nejste jistí, kde je vaše volební místnost, informace najdete na úředních místech či webových stránkách vaší obce. Na místě by pak měla být volební místnost řádně označena.

Žijeme v době online, kde na internetu najdu svou volební místnost 

Pokud si chcete najít adresu své volební místnosti na internetu, máte několik možností. Většina měst například tyto informace běžně zveřejňuje na svých webových stránkách a na sociálních sítích. Takže na www.vašeměsto.cz požadované informace najdete.

Další možností je využít chytré app-mapy, které vám ukáží volební místnost po zadání adresy. Nevýhodou ovšem je, že na online mapách nejsou plně k dispozici informace z celé ČR. Ale pro velká města to funguje docela spolehlivě.

Pokud si chcete jenom zjistit, do jakého volebního okrsku patříte, tuto informaci najdete na stránkách Českého úřadu zeměměřického a katastrálního.

Jak volit v prezidentských volbách?

  1. Pro provedení hlasování potřebujete s sebou občanský průkaz či cestovní pas, případně voličský průkaz.
  2. Po příchodu do volební místnosti nejdříve prokážete svou totožnost, aby vás mohl člen komise identifikovat.
  3. Člen volební komise si vás následně odškrtne ze seznamu voličů a dá vám obálku. Pro druhé kolo dostanete hlasovací lístky ve volební místnosti, budou žluté, volební lístky z prvního kola nechte doma, jsou neplatné.
    Hlasovací lístek
    Zdroj: Ministerstvo vnitra
  4. Poté se odeberete za plentu, kde zvolíte jednoho z kandidátů.
  5. Hlasovací lístek vložíte do obálky, kterou vám předal člen volební komise. Obálku s hlasovacím lístkem vhodíte do hlasovací urny. Tímto máte odvoleno.
  6. Pozor: při volbách prezidenta ČR můžete volit mimo vaši obec na voličský průkaz, ten ovšem můžete získat pro první kolo do 11. ledna 2023 (pro druhé kolo pak do 25. ledna 2023).

 

Štítky:

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 234 krát

Články ze sekce: Volby