Kdy budou Vánoce a vánoční prázdniny?

25.11.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Blíží se Vánoce, vánoční svátky, Silvestr, konec roku a Nový rok. Sice ještě ani advent nezačal, ale ten měsíc uteče cobydup a první adventní víkend oslavíme už příští týden.

Pojďme si zrekapitulovat, kdy vlastně Vánoce slavíme, kdy budou jednotlivé vánoční svátky a jak budou o Vánocích zavřené obchody.

Kdy se slaví Vánoce 2017

Vánoce se slaví 24., 25. a 26. prosince. Tento rok, tedy ve 2017 tři vánoční svátky připadají na neděli, pondělí a úterý. Celkově tedy na Vánoce připadnou čtyři dny volna, předvánoční sobotu můžete využít pro poslední vánoční nákupy a shánění vánočních dárků.

Kdy se slaví Silvestr 2017

Silvestr, tedy poslední den v roku, oslavíme letos v neděli. Díky tomu budete mít na přípravu silvestrovské párty celé dva dny, navíc nebudete muset na poslední den starého roku do práce, protože je to v neděli. 1.1.2018 je pak v pondělí, kdy oslavíme nejen Nový rok ale také státní svátek obnovy samostatného českého státu.

Jak budou zavřené obchody

Na vánoční svátky i na Nový rok musí podle zákona zavřít všechny obchody, které mají prodejní plochu větší než 200 metrů čtverečních. Obchody tedy budou mít zavřeno:

  • 24. 12. od 12:00
  • 25. 12. celý den
  • 26. 12. celý den
  • 1.1.2018 celý den

Obchody a obchodní centra pak sice otevřou od 27. 12. až do 31. 12., dá se ale předpokládat, že v obchodech bude o dost klidněji než v předvánočním období. Navíc v té době začnou i tradiční povánoční výprodeje, takže sbalte si kasičky a obálky, které najdete pod stromečkem a vyrazte nakupovat.

Jak se slaví Vánoce na Slovensku

Slovenské vánoční svátky jsou stejné jako v České republice, ale naši výhodní sousedé slaví navíc i den tří králů. Díky tomu mají vánoční svátky prodloužené vlastně na 2 týdny, děti mají dvoutýdenní vánoční prázdniny a 6. 1. na Tři krále je státní svátek, takže se ani do práce nemusí. Slováci díky využití jen sedmi dnů dovolené (3 ve starém a 4 v novém roce) získají volno plných dvou týdnů.

Jak jsou na Slovensku zavřené obchody? Slovenský zákon o maloobchodním prodeji je přísnější než ten český a slovenské obchody musí plně zavřít během všech státních svátků, nejen během těch vybraných. Pokud si tedy plánujete na Vánoce výlet na Slovensko, tak pamatujte, že v pondělí 25. 12., v úterý 26. 12., v pondělí 1. 1. a v pátek 5. 6. budou zavřené všechny větší obchody.

Štítky:

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU