Prezidentské volby 2018: vše, co potřebujete vědět o druhém kole

20.01.2018 | , Finance.cz
Prezidentské volby


Před týdnem proběhlo první kolo prezidentských voleb. Vzhledem k tomu, že žádný z kandidátů nezískal víc než 50 % hlasů, tak dva nejúspěšnější kandidáti postupují do druhého kola a my půjdeme k volbám ještě jednou na konci ledna. Pojďme si zrekapitulovat, co je třeba o druhém kole vědět.

Jak se volí český prezident?

Prezident České republiky se volí ve dvoukolové přímé volbě. Do prvního kola se můžou přihlásit kandidáti, kteří mají podporu poslanců, senátorů, nebo lidu. V prvním kole vyhrává ten, kdo získá více než 50 % hlasů, jinak postupují dva nejúspěšnější kandidáti do druhého kola. Před pěti lety se konalo druhé kolo prezidentské volby a odehrál se souboj mezi Milošem Zemanem a Karlem Schwarzenbergem. Miloš Zeman vyhrál a právě teď obhajuje svůj prezidentský mandát.

Koho volit ve druhém kole?

Do druhého kola stejně jako před pěti lety postoupil Miloš Zeman. Proti němu se tentokrát postaví Jiří Drahoš. Do druhého kola jde Miloš Zeman s 10% náskokem, což vypadá jako dostatečná podpora, na druhou stranu většina neúspěšných kandidátů z prvního kola volby podpořila kandidaturu Jiřího Drahoše, který má tak velký potenciál sesbírat voliče všech ostatních kandidátů a získat převahu.

V druhém kole tak vybírejte ze dvou kandidátů:

Kdy budou prezidentské debaty?

Po zveřejnění výsledků prvního kola se Miloš Zeman pochlapil a souhlasil s uspořádání předvolebních debat s Jiřím Drahošem, což před prvním kolem odmítal. Nabídl tak nejdříve 2, poté až 4 televizní debaty se svým soupeřem. Jiří Drahoš přistoupil na celkem 2 různé televizní debaty na 2 různých televizních kanálech. V současné době se tedy plánují tyto debaty jak na ČT, jako zástupci veřejnoprávního média, tak i na Primě, na Nově a na Barrandově. Debaty by se měly konat během předvolebního týdne:

  • Nova: pravděpodobně v neděli 21. 1. ve 20:00 - účast ovšem zatím potvrdil pouze Miloš Zeman,
  • Barrandov: pravděpodobně v pondělí 22. 1. - účast ovšem zatím potvrdil pouze Miloš Zeman,
  • Prima: pravděpodobně v úterý 23. 1. ve 20:15 - účast v této debatě potvrdili oba kandidáti,
  • ČT: pravděpodobně ve čtvrtek 25. 1. ve 20:00 - účast v této debatě potvrdili oba kandidáti.

Voličský průkaz pro druhé kolo

Pokud jste si žádali o voličský průkaz před prvním kolem, tak automaticky vám byly doručeny voličské průkazy na obě kola, přičemž je na vás, jestli použijete oba dva. Pokud jste právě teď zjistili, že na druhé kolo nebudete v místě trvalého bydliště a že potřebujete voličský průkaz, tak ještě stále máte možnost o něj zažádat, písemně to bylo možné do pátku 19. ledna, osobně si pak můžete na úřad dojít ještě ve středu 22. ledna.

Volební lístky pro druhé kolo

Volební  lístky se na druhé kolo nerozesílají a ve schránkách je nenajdete. Místo toho si je každý z voličů může vyzvednout ve volební místnosti. Poté ze dvou lístků vyberete za plentou jednoho z kandidátů, lístek nijak neupravujete, vložíte ho do obálky a tu do urny a je odvoleno.

Kdy jsou otevřené volební místnosti na druhé kolo?

  • pátek 26. ledna 2018 od 14,00 do 22,00 hodin,
  • sobota 27. ledna 2018 od 8,00 do 14,00 hodin.
  • Výsledky pak budou známé už během sobotního odpoledne.
Štítky:

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 14 krát

Články ze sekce: Prezidentské volby