Pečujte o zdraví, ušetříte až třetinu dobrovolného pojistného

21.03.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Víte, že pokud se o své zdraví trochu staráte, můžete získat zajímavé slevy na dobrovolném pojištění v případě nemoci či smrti?

Pokud přespříliš neholdujete alkoholu, dbáte o svou váhu, nekouříte, často sportujete nebo a váš lékař může potvrdit, že jej kvůli prevenci pravidelně navštěvujete, pak můžete ušetřit. Ne sice u běžného pojištění, ale u dobrovolné varianty je možné u některých pojišťoven získat až třetinu pojistného zpět.

Něco pro nekuřáky

V České republice působí mnoho pojišťoven, ale jen několik z nich poskytuje slevu z pojistného na pojištění smrti, invalidity či závažných onemocnění nekuřákům. Je to například pojišťovna Allianz, Metlife, Maxima Pojišťovna, Pojišťovna České spořitelny nebo Uniqa.

Česká republika není žádnou výjimkou, v některých státech se používají úmrtnostní tabulky rozdělené pro kuřáky a nekuřáky. Zdravotnické statistiky jsou tak přesnější, krom toho to snižuje solidaritu pojištění. Podle statistik totiž mají kuřáci vyšší pravděpodobnost úmrtí. Pojišťovny takto motivují klienty ke zdravému životnímu stylu, aby u nich podporovaly prevenci nejen rakoviny plic, ale téměř všech typů nádorů.


Kdy jste pro pojišťovny nekuřák?

Asi není zvláštní, že se pojem nekuřák se mezi pojišťovnami různí. Podle pojišťovny Uniqa je nekuřákem ten, kdo nekouří minimálně jeden rok před sjednáním pojištění. Pojišťovna České spořitelny je přesnější, za kuřáka považuje aktivního konzumenta nikotinu v jakémkoliv množství a podobě, tedy také konzumenta dýmky, e-cigarety, či žvýkacího tabáku, během předchozích dvou let před sjednáním pojištění. Obdobně to vnímají pojistné ústavy Allianz a Maxima, ale u nich stačí na titul „nekuřáka“ jeden rok. Pojišťovna Metlife naopak vyžaduje, aby budoucí klient nekouřil minimálně tři roky, chce-li být považován za nekuřáka.

Jestliže však začnete znovu kouřit, musíte to pojišťovně oznámit a přijdete o slevu, což platí u všech jmenovaných ústavů. Pokud své selhání nenahlásíte, a dojde k pojistné události, zkrátí vám pojišťovna plnění.

Která pojišťovna vám dá bonus - zdravotní pojištění dobrovolné

(foto: Shutterstock)

Kolik činí sleva?

Jak už to tak bývá, výše slevy i podmínky jejího získání jsou různé. Metlife ale nabízí slevu za nekouření bez dalších podmínek, což je spíš výjimka. Většinou pojišťovny vyjma nekuřáctví požadují, aby budoucí klient nebyl současně obézní, a případně se neléčil s hypertenzí (vysokým tlakem).

A kolik ušetříte? Nejnižší slevu z pojistného, tedy 5 % dává pojišťovna Maxima. Naopak nejvyšší slevu poskytuje Allianz (22 % z pojistného pro nekuřáky a 5 % za nízký body mass index - BMI, index tělesné hmotnosti indikující tvar vaší postavy vzhledem k váze a výšce), a také Pojišťovna České spořitelny (26 % z pojistného). Uniqa poskytuje slevu ve výši 25 %, pojišťovna Metlife 20 %.

Výši konečného pojistného ovlivňují další aspekty, například pojistná částka, věk či zdravotní stav. Jisté je, že kuřák nemůže čekat u pojišťoven, které dávají slevu nekuřákům, nízkou cenu pojištění.

Bonus za zdravý životní styl

Pojišťovny, které nemají zvýhodnění pro nekuřáky, poskytují zase jiné formy slev. Je to sleva za odpovídající hodnotu BMI, za což poskytuje pojišťovna AXA slevu ve výši 5%.

Víc získáte u pojišťovny Aegon - 15 % z rizik smrti a invalidity za provozování sportu nebo dárcovství krve. To musíte po dobu tří let trvání pojistné smlouvy dokládat, pak se již sleva uplatňuje automaticky do konce pojištění. Další slevu ve výší 5% je zde možné získat za závazek absolvování předepsaných preventivních prohlídek u praktického lékaře, stomatologa, případně gynekologa.

Také Metlife nabízí slevu za pravidelné preventivní prohlídky, a to až 15 % u pojištění smrti, až 10 % u pojištění invalidity a závažných onemocnění.

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: Spotřebitel