Lidé si na bydlení půjčují čím dál víc

23.03.2018 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Únorové výsledky bank a stavebních spořitelen jsou tu. Lidé si půjčují čím dál víc. Stavební spořitelny průměrnou výší úvěru poprvé v historii překonaly hranici 1 milionu. Celkově na účely bydlení banky a spořitelny letos rozpůjčovaly 43 miliard. Je to více nebo méně než loni?

V únoru banky poskytly podle dnes zveřejněných dat serveru hypoindex.cz* 7446 hypotečních úvěrů, což je o 21 % méně než loni ve stejné době. Celkový objem meziročně rovněž klesl a činil 15,960 mld. Kč (y/y -15,8 %). Průměrná výše hypotéky dosáhla 2,143 mil. Kč, což je o 130 000 Kč více než loni. Hypoteticky při stejném počtu sjednaných hypoték jako v loni (9413 ks) a letošní průměrné částce by celkový objem sjednaných hypoték přesáhl 20 miliard korun.

Půjčky na bydlení březen 2018

Průměrná úroková sazba sjednaných hypoték v souladu s vývojem indexu průměrných nabídkových sazeb GOFI 70 vzrostla meziměsíčně o dalších 7 bps. na 2,36 % (y/y +49 bps.). „Únorová hodnota indexu GOFI 70, který je zpravidla v dvouměsíčním předstihu před indexem realizačních sazeb, činila 2,57 %. A nyní v březnu zatím osciluje okolo 2,65 %,“ říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti GOLEM FINANCE, která se specializuje na poradenství v oblasti úvěrů na bydlení - hypoték a úvěrů ze stavebního spoření.

Půjčky na bydlení březen 2018

Stavební spořitelny v únoru sjednaly 39 044 ks (y/y +18,1 %) nových spořících smluv. Celková v únoru dosažená cílová částka sjednaných smluv činí 14,95 mld. Kč (y/y +25,6 %). Spořitelnám se zároveň dařilo i v úvěrové oblasti. V únoru sjednaly 5 393 ks, což je o 1 % méně než loni, ale celkový objem úvěrů meziročně vzrostl o 36 % na 5,432 mld. Kč. Jedním z důležitých faktorů posilující výsledky stavebních spořitelen je růst průměrné výše úvěru. Tento ukazatel poprvé v historii překonal milionovou hranici a činil 1,007 mil. Kč. V meziročním srovnání průměrná půjčená částka vzrostla o bezmála 112 000 Kč.

„Stavební spořitelny v loňském roce zdokonalily svou nabídku. V řadě parametrů jsou již schopné velice dobře konkurovat hypotečním bankám a to dokazuje také rychlý růst průměrné výše úvěru. Stavebním spořitelnám navíc hraje do karet růst hypotečních sazeb, čímž se úvěry ze stavebního spoření stávají i cenově zajímavé a do třetice poptávku po úvěrech ze stavebního spoření posiluje i regulace v oblasti poskytování hypoték a doporučení ohledně dodržování 80 a 90% limitů LTV,“ komentuje trend růstu produkce stavebních spořitelen Libor Ostatek. A dodává: „S ohledem na aktuální vývoj je reálné, že stavební spořitelny v letošním roce překonají loňský výsledek na úrovni 60 mld. Kč.“

Půjčky na bydlení březen 2018

V součtu za uplynulé dva měsíce banky spolu se stavebními spořitelnami poskytly úvěry za 43,2 mld. Kč, z nichž ¾ tvoří hypoteční úvěry. A zbývající ¼ se realizovala prostřednictvím úvěrů ze stavebního spoření. V porovnání s loňským rokem poskytovatelé úvěrů mírně zaostávají. Ale hodnoceno z nadhledu se opět jedná o vysoce nadprůměrné výsledky.

Půjčky na bydlení březen 2018

Zdroj: GOLEM FINANCE, Hypoindex.cz, ČTK, Stavebky.cz

Autor článku

Luboš Svačina


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ