Cestovní doklady na dovolenou ve 12 otázkách a odpovědích

27.07.2020 | , Finance.cz
Spotřebitel


Než odjedete letos na dovolenou, zkontrolujte si doklady. Víte, jakou platnost musí mít cestovní pas do různých zemí, kde budete potřebovat vízum a kam dojedete jen na občanský průkaz a bez kontroly? Na 12 nejčastějších otázek máme aktuální odpovědi.

Kde stačí na cestování jen občanka?

Česká republika je nejen členem Evropské unie, ale také Schengenského prostoru. Díky tomu můžeme cestovat po docela rozsáhlém území Evropy jen s občanským průkazem a často ho ani nemusíme ukazovat.

  • Do 27 zemí EU můžeme cestovat jen s občanským průkazem.
  • Do 4 zemí EHP můžeme cestovat také jen s občanským průkazem: Island, Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
  • Díky mezinárodním dohodám, které uzavřela EU s okolními zeměmi, nám bude občanka stačit pro překročení hranic také v následujících státech: Albánie, Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Gruzie, Makedonie, Moldávie, Srbsko.
  • V prostoru Schengenských smluv platí navíc úprava otevřených hranic, takže občanku s sebou sice mít musíme, ale ukazovat ji nemusíme. Hraniční kontroly najdete jen v zemích, které k Schengenu nepřistoupily: Irsko, nebo v těch, které zatím prochází přístupovým procesem: Kypr, Bulharsko, Chorvatsko, Rumunsko.
  • Evropské mikrostáty mají speciální postavení a jsou v podstatě součástí Schengenu. Pro Monako, San Marino a Vatikán platí, že nejsou oficiálně součástí, ale prakticky ano. Lichtenštejnsko je oficiálně součástí Schengenu. Andorra součástí není a pro její návštěvu se doporučuje cestovní pas, i když neoficiálně se přes hranice dostanete nejspíš i jen s občanským průkazem.

Na jaké doklady můžete cestovat

(zdroj: redakce)

Můžu cestovat v EU jen na cestovní pas?

Ano můžete. V rámci Evropské unie a Evropského hospodářského prostoru je v podstatě jedno, zda cestujete s občanských průkazem, nebo s cestovním pasem. Oba doklady slouží stejně jako doklady totožnosti a je jedno, který při případné kontrole předložíte.

Může se cestovat do Chorvatska bez pasu jen na občanský průkaz?

Ano, do Chorvatska dojedete jen na občanský průkaz. Vzhledem k tomu, že z České republiky pojedete nejčastěji přes Rakousko, Maďarsko a Slovinsko, tak cestovní doklady nebudete muset ukazovat až do hranic s Chorvatskem. Na cestě zpátky do ČR pak právě při opouštění chorvatského území vstoupíte zpět do Schengenského prostoru a občanku už nebudete muset ukázat až do konce cesty domů.

Potřebuji cestovní pas do Švýcarska?

Ne do Švýcarska není třeba mít cestovní pas, stačí jen občanský průkaz. Švýcarsko je navíc členem Schengenského prostoru, takže při cestování nebudete muset ukazovat doklady ani jednou. Teoreticky tak dojedete až z Prahy do Ženevy bez jediného ukázání občanského průkazu, případně cestovního pasu.

Jak rychle mi udělají pas/občanku?

Základní lhůtou pro vyrobení cestovního pasu je 30 dnů, při žádosti podané na zastupitelském úřadu je lhůta 120denní. Za zkrácenou lhůtu si připlatíte, ale zase můžete mít pas už za 5 dní, nebo do 24 hodin, to si připlatíte, ale zase cestovní pas získáte už druhý den. Požádat o zrychlené vydání můžete na úřadu obce s rozšířenou působností, ale vyzvednout si ho musíte na MZV. 

Občanský průkaz vám vydají v 30denní lhůtě, ve zrychlené lhůtě 5 dnů, nebo do 24 hodin. Vydána vám bude tzv. e-občanka.

Také si přečtěte: Jak na vydání expres dokladů?

Kde si můžu vyřídit cestovní pas?

Cestovní pas vyřídíte na každém obecním úřadě obce s rozšířenou působností, v Praze pak v jednotlivých městských částech. Při podávání žádosti o nový pas potřebujete osobní doklad (občanský průkaz), žádost o cestovní pas s vámi vyplní na přepážce úřadu, pořídí vaši fotografii, otisky prstů a také podpis. Tyto údaje jsou poté digitalizovány a jsou součásti cestovního dokladu. Bez biometrických údajů není možné cestovní pas získat. 

Jaké cestovní doklady na dovolenou

(foto: Shutterstock)

 

Na jaký doklad se cestuje do Velké Británie?

Od 1. února 2020 již Velká Británie není členem EU. Pro cestování tedy potřebujete pas a při vstupu na britské území budete zkontrolováni hraniční kontrolou.

Jaké cestovní doklady potřebuji do USA a Kanady?

Ještě před pár lety bylo třeba při cestách do zámoří žádat o víza a povolení k pobytu. To se v uplynulé dekádě změnilo a v současné době tak není třeba žádat o víza při cestách do Kanady nebo Spojených států amerických. Jako cestovní doklady do těchto zemí potřebujete cestovní pas se strojově čitelnými a biometrickými údaji, které by měly mít platnost nejméně 6 měsíců od vstupu. Před cestou do těchto zemí musíte také vyplnit registraci v elektronickém systému.

Kdy budu potřebovat na dovolenou cestovní pas?

Pokud jde o letní dovolenou a cestu k moři, tak cestovní pas budete potřebovat pro návštěvu arabských zemí, jako je Egypt, Alžírsko, Libye, Turecko, Maroko nebo Tunisko. Cestovní pas pak budete potřebovat do všech dalších zemí po celém světě. Bez cestovního pasu je možné jezdit pouze po zemích EU, EHP a dalších evropských států, které mají s EU dohodu o cestování pouze s občanským průkazem.

Kdy není třeba cestovní pas při dovolené v Karibiku?

Pokud pojedete za exotikou, do Karibského moře, nebo třeba do jihovýchodní Asie, budete určitě potřebovat cestovní pas. U těchto exotických krajin platí ale výjimka pro území, která dříve patřila ke koloniálním územím Francie. Bez cestovní pasu tak můžete vycestovat do těchto zámořských území Francie:

  • zámořské departementy: Guadeloupe, Guyana, Martinik, Réunion, Saint-Pierre-et-Miquelon, Mayotte,
  • zámořská území: Nová Kaledonie, Francouzská Polynésie, Wallis-et-Futuna,
  • vzhledem ke vzdálenosti a možné nutnosti přestupu se ovšem i v tomto případě doporučuje cestovat s cestovním pasem.

Jak dlouho mi musí platit cestovní pas při cestování?

Před cestou do zahraničí je velmi důležité zkontrolovat si nejen to, jestli pas vůbec máte, ale především také, jak dlouho vám ještě pas bude platit. Mnoho zemí totiž platnost pasu omezuje například na půl roku před vypršením, jinak vás do země nepustí. Nejčastěji země zavádí pravidlo platnosti pasu, která musí být delší než 6 měsíců, tedy půl roku, od konce plánovaného pobytu. Na hranicích vám tak zkontrolují datum a pas musí platit ještě 6 měsíců od té doby, co zemi opustíte, tedy od konce doby trvání dovolené. Konkrétní podmínky si můžete zkontrolovat na stránkách MZV.

Je třeba vízum do Egypta?

Do Egypta je třeba vyřídit turistické vízum, které platí 30 dní, nebo 6 měsíců. Většina cestovních kanceláří nabízí vyřízení takových víz za dodatečný poplatek, ale můžete si ho vyřídit i osobně. Egyptská víza získáte buďto přímo na letišti po příletu, nebo o něj zažádejte online. Časově nejnáročnější a také nejdražší je pak žádat o vízum na egyptské ambasádě v Praze. Pokud cestujete s dětmi, tak každé z dětí musí mít samozřejmě svůj vlastní pas a také své vlastní vízum. 30denní turistické vízum stojí 25 dolarů (25 euro). Vízum není potřeba do následujících letovisek: Šarm aš-Šajch (Sharm el Sheikh), Nuwejba, Dahab a Taba na Sinajském poloostrově. Vzhledem k tomu, že vízum bez problémů zařídíte na egyptském letišti po příletu, tak platí, že před odletem do Egypta potřebujete mít pouze pas s dostatečnou platností. Při cestách do Egypta musí mít pas platnost 6 měsíců od konce dovolené, toto je kontrolováno při odletu z Prahy a bez dostatečné platnosti vás nepustí ani do letadla směr Egypt.


Co je dobré vědět o cestování s dětmi?

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 21 krát

Články ze sekce: Spotřebitel