Co dělat, když chcete v ČR volit slovenského prezidenta

25.03.2019 | , Finance.cz
Volby


Pokud jste Slovák a studujete, pracujete a bydlíte v Česku, ale chcete volit v druhém kole prezidentských voleb na Slovensku, tak máte smůlu. Ze zahraničí nového prezidenta volit nemůžete.  

Český zákon pro volby prezidenta umožňuje volit i ze zahraničí. Oproti tomu slovenská právní úprava toto neumožňuje a Slovensko je jedna ze dvou zemí EU, kde není možné volit hlavu státu i ze zahraničí. Možné zatím nejsou ani volby online a elektronické hlasování.

Smůlu tak mají Slováci, kteří nebydlí na Slovensku, pro volby prezidenta se musí vrátit do místa svého trvalého bydliště. Případně kamkoliv na Slovensko, pokud si vyřídili dostatečně včas voličský průkaz.

Jak můžou volit Slováci žijící v České republice

Slováci, kteří trvale žijí v ČR, tak musí volit v místě svého trvalého bydliště na Slovensku, nebo na volební průkaz kdekoliv na území SR.

  • Pokud máte trvalé bydliště stále na SR, tak volíte ve volebním obvodu svého trvalého bydliště.
  • Pokud máte trvalé bydliště na SR a máte vyřízený voličský průkaz, můžete volit kdekoliv na území SR.
  • Pokud máte trvalé bydliště v zahraničí, tak volíte na území Slovenska, při volbě se musíte prokázat slovenským dokladem a také čestným prohlášením o trvalém pobytě v cizině.
  • Jak zažádat o volební průkaz na Slovensku? Pro druhé kolo jste už prošvihli termín pro elektronickou žádost, o volební průkaz tak už můžete zažádat pouze osobně, a to až do 29. března.
 

Kdy bude druhé kolo prezidentských voleb 2019 na Slovensku

Z prvního kola postupují dva kandidáti, kteří získali nejvíce hlasů, do druhého kola. Do druhého kola tak postoupili Zuzana Čaputová a Maroš Šefčovič.

Druhé kolo prezidentských voleb se koná v sobotu 30. března. Volební místnosti budou otevřené 7:00 - 22:00. První předběžné výsledky by měly být známé kolem jedenácté hodiny večerní.

Kde volit, když žiji v Česku

Slováci, kteří si už zažádali o volební průkaz, se můžou voleb zúčastnit kdekoliv na území Slovenské republiky. Díky tomu mohou cestovat pouze na hranice a hlasovat v nejbližším slovenském obvodu.

  • Slováci bydlící v Praze to mají na hranice celkem daleko, cesta do Čadce zabere asi čtyři a půl hodiny. V této zastávce zastavují jak ČD, tak i Regiojet směr Košice.
  • Do Půchova to bude také trvat asi čtyři a půl hodiny, tady zastavují vlaky ČD.
  • Kratší cestou je tak EC do Bratislavy, kde v Kútech můžete vystoupit už za tři a půl hodiny ve vlaku z Prahy. Vlaky Regiojetu v Kútech nestaví, dopraví vás až do Bratislavy za 4 hodiny.
  • Z Brna se pak na slovenskou hranici dostanete vlakem už za jednu hodinu.
  • Autem na hranice se Slovenskem dojedete z Prahy už za 3 hodiny po D1 a D2, ale hodně bude záležet na stavu českých dálnic a na provozu.
  • Z Brna zvládnete dojet autem na slovenskou hranici a zpátky i během několika hodin, na hranice to trvá po dálnici méně než hodinu.
Štítky:

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: Volby