Jak nejlépe zhodnotit peníze?

26.03.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Přišli jste k penězům? Šetřili jste, dobře jste se oženili či vdaly nebo jste měli v Americe strýčka a on vám odkázal tisíce dolarů? Prostě výborné zprávy. Tak co teď s těmi penězi?

Peníze by měly sloužit k bohulibým účelům. Jenže málokdo z nás je za vodou a může s klidným vědomím poslat třeba tři sta tisíc na charitu. Spíš se bude zajímat, co s penězi udělat, aby nejen hodnotu neztratily, ale aby ještě něco přinesly. Jak to udělat?

Kdy je budete potřebovat?

Když už máte balík peněz, mělo by vám být nejprve jasné, jak dlouho je můžete nechat ležet a kdy na ně chcete sáhnout. Jestliže toužíte po bydlení a je to urgentní, čili do roka a dne ho chcete mít, moc se trápit nemusíte. Peníze uložte do banky na běžný účet a sledujte nabídky. Až přijde ta vhodná, hotovost bude po ruce ihned.

V opačném případě je ale dobré se zamyslet. Je jasné, že pokud uložíte svůj finanční kapitál na běžný nebo spořicí účet, nevydělá vám téměř nic. Výhodou bude jeho snadná dostupnost. Ono zmíněné téměř nic se dá dobře upřesnit. Aby totiž peníze na hodnotě neztrácely, musí držet krok s inflací. Tu reguluje Česká národní banka a není to nic tajného. Inflace vyjadřuje, jak patrně porostou spotřebitelské ceny v jistém roce. Když je tedy v bance na běžném účtu menší úrok než inflace, znamená to třeba, že si v lednu koupíte za 100 Kč 50 rohlíků, ale v prosinci stejného roku za stejnou cenu jen 45 rohlíků. Úrok by měl ztráty z inflace krýt.

Vyplývá z toho, že na tyto účty ukládejte jen zálohu pro případ „kdyby něco“. S větší částí to udělejte raději jinak.

TIP: Přečtěte si srovnání spořicích účtů

Jak a kde investovat

(foto: Shutterstock)

 

Jistotu nehledejte

Odborníci se shodují, že krom podvodníků vám nikdo nebude moci předem říct, které řešení je nejlepší. Finanční svět je plný rizik a vlivů, které mohou mít na vaše peníze devastující, ale také velmi zhodnocující vliv. „Dobrá rada“, asi si říkáte. Dá se to ale přece jen upřesnit.

  • Například u stavebního spoření vás může nemile překvapit změna zákona, což se již v minulosti stalo.
  • Pokud se rozhodnete dát peníze do komodit, budete chtít, ať je po nich poptávka a jejich hodnota stoupá. Ale třeba u potravin, tedy produktů, ze kterých se vyrábějí, se budete modlit, aby jich nebylo na trhu mnoho, protože pak by jejich hodnota klesala. Co z toho, že koupíte rohlík o korunu levněji, když jste investovali do obilí a jeho cena klesá.
  • Pak jsou k dispozici dluhopisy. Můžete je nakoupit, ale je zde nebezpečí úroků nepokrývajících inflaci.
  • Akcie ovlivňuje jejich tržní hodnota.
  • No a nejběžnější investiční certifikáty, stavební spoření nebo termínované vklady a jejich výnosnost výrazně ovlivňuje inflace.

Ne na jednoho koně

Řešení však existuje, je jím diverzifikace. Nesázejte na jednoho koně, rozdělte své peníze. Experti doporučují si vymezit nejkratší dvouletou rezervu, střednědobou a dlouhodobou rezervu. Středně dobá rezerva se počítá od dvou do šesti let, dlouhodobá na šest let a víc.

Nejkratší pohotovostní rezerva je velmi důležitá. Vždycky může nastat případ, kdy budete peníze nutně potřebovat. Vy budete mít peníze okamžitě k dispozici. Takže běžný nebo spořící účet, krátkodobé investice. Nezbohatnete, ale peníze budou vždy k dispozici. Kolik by to mělo být? Zhruba měsíční výdaje na půl roku.

Mnoho lidí využívá jako střednědobou rezervu stavební spoření, podílové fondy nebo termínované vklady. Jen v takovém případě uvažujte tak, že na peníze nesáhnete až šest let.

Nejlepší pro uložení kapitálu na dlouho dobu se jeví akce a podílové listy. Dlouhodobě by vás před inflací měly ochránit.

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 1.5
Hlasováno: 75 krát

Články ze sekce: Spotřebitel