Právo platit hotovostí v ústavním pořádku? Ministerstva ani ČNB návrh SPD nepodporují

21.07.2023 | , Finance.cz
Spotřebitel


Poslanci za SPD požadují prostřednictvím návrhu ústavního zákona zakotvit právo na platbu v hotovosti do Listiny základních práv a svobod. Ministerstva ani Česká národní banka ovšem návrh nepodpořily.

V návrhu SPD zní ústavní zákon následovně: „Každý má právo hradit peněžní platby v hotovosti. Toto právo lze omezit zákonem z důvodu ochrany bezpečnosti státu a veřejného pořádku.“

S účinností zákona počítá návrh již od 1. ledna 2024. Musel by ovšem projít celým legislativním procesem.

Zdroj: Depositphotos

SPD návrh obhajuje neexistující právní úpravou, která by tuto problematiku upravovala. V současné době existuje pouze zákon na omezení plateb v hotovosti, a to tehdy, když když celková suma za zboží či služby překročí částku 270 000 Kč (Zákon o omezení plateb v hotovosti č. 254/2004 Sb.).

„Možnost volby platby je důležitá pro zachování základního soukromí a autonomie jednotlivců“

Návrh reaguje na obavy ze snah postupně omezovat i zcela zrušit platbu v hotovosti. V souvislosti se zrušením hotovosti by podle poslanců SPD přišli lidé o soukromí při platbě svých závazků, jelikož bezhotovostní platby jsou pod drobnohledem bankovních institucí.

Se zakotvením práva na platbu v hotovosti by souvisela i povinnost pro obchodníky přijímat tyto hotovostní platby.

„I přes zvyšující se objemy bezhotovostních transakcí zůstává hotovost nejdostupnějším platebním prostředkem a možnost jejího využití je hluboce spjata s vnímáním osobní svobody,“ stojí v návrhu ústavního zákona.

Podle odůvodnění by zákaz hotovostních plateb zvýšil riziko zneužívání informací přímo ze strany bankovních institucí, které shromažďují informace o bezhotovostních platbách. Ke zneužití informací by mohlo docházet také ze strany státních orgánů. Poslanci také odmítají námitky, že platba v hotovosti vytváří vhodné podmínky pro trestnou činnost.

„Návrh vychází z předpokladu, že většina občanů získává své finanční peníze zákonným způsobem a není důvod je v platbě hotovostí omezovat z důvodu jakési předběžné preventivní kontroly občanů, zda náhodou nečiní něco nekalého,“ uvádí návrh.

Tip: Spoření v červenci. Kam s penězi? Aktuální přehled

Ministerstva ani Česká národní banka s návrhem ústavního zákona nesouhlasí

K návrhu se v připomínkách vyjádřilo hned několik ministerstev i Česká národní banka.

Žádná státní instituce však k zaslanému návrhu nezaujala kladné stanovisko.

Ministerstvo financí například argumentovalo tím, že právo na platbu v hotovosti nepatří do Listiny základních práv a svobod, jelikož ta obsahuje spíše normy obecné povahy a právo na hotovost by vyžadovalo mnoho upřesnění pro jeho praktickou realizaci.

Podle vyjádření ČNB již právo na platbu v hotovosti upravuje zákon o České národní bance a zakotvení práva na platbu v hotovosti do Listiny základních práv a svobod by nepřineslo věcnou změnu, ale pouze větší ochranu tohoto práva.

K návrhu se bude v nejbližších dnech vyjadřovat vláda. Avšak na základě nesouhlasných připomínek se očekává také její nesouhlasné stanovisko.


Čtěte také:

Jak to bude s novými dotacemi na zateplení starých domů?

Jaké má zaměstnavatel povinnosti, když je vám v práci horko?

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: Spotřebitel