Nižší daně díky finančním produktům

14.12.2007 | , Finance.cz
DANĚ


Každý z nás o nich ví a nikdo je nemá rád. O čem je řeč? Samozřejmě o daních. Vyhnout se jim lze jen velice těžko, přesto existují cesty, jak je alespoň trochu snížit. Jednu z možností nabízí i finanční produkty.

Téma týdne: Jak získat státní podporu a ušetřit na daních

Na našem trhu existují stovky finančních produktů, které od sebe liší účelem, na který mají být použity. Díky nim tak můžeme financovat vlastní bydlení, zhodnotit volné finanční prostředky, zajistit se na stáří nebo pojistit se proti různým rizikům. Některé finanční produkty nabízí klientům jednu „doplňkovou“ ovšem neméně významnou funkci, kterou je úspora na daních díky možnosti snížení základu daně. Patří mezi ně životní pojištění a penzijní připojištění. Ulevit od daní vám může i hypotéka a stavební spoření.


Penzijní připojištění


Primárním účelem penzijního připojištění je zajištění na stáří a zachování si životní úrovně v důchodovém věku. Tento produkt je státem podporován ve dvou směrech. První podpora je ve formě státního příspěvku, druhá pak v již zmíněné možnosti odpočtu části zaplacených příspěvků účastníka od jeho daňového základu. Aby tak klient mohl učinit, musí splnit určité podmínky. Jaké to jsou, nebo jak získat maximální daňovou úsporu ještě v letošním roce, to se dozvíte v článku s názvem „Snižte si daně pomocí penzijního připojištění“.


Životní pojištění


Novela zákona o daních z příjmů platná od 1. ledna 2001 umožňuje odepisovat ze základu daně z příjmů také příspěvek na životní pojištění. Stejně jako u penzijního připojištění, i u životního pojištění maximální odečitatelná částka činí 12.000 Kč ročně, a to jak pro zaměstnance tak i pro osoby samostatně výdělečně činné. Pokud máte uzavřeno více pojistných smluv, částky pro odpočet se sčítají. Bez ohledu na počet smluv či výši příspěvků musí být dodržena maximální možná částka pro odpočet.

Pokud chcete využívat daňové odpočty na životním pojištění, musíte splnit několik podmínek. Tou základní je tzv. 60/60, což znamená uzavření smlouvy minimálně do 60 let věku a alespoň na 60 měsíců, tj. 5 let. Zákon dále stanoví, že pro odečet zaplaceného pojistného musí některé pojistné smlouvy splňovat ještě i další podmínku, kterou je minimální pojistná částka.


Daňové odpočty a reforma


Přestože reforma zavádí spoustu novinek, možnosti odpočtů ze strany občana se nedotkne, což je bezesporu pozitivní zpráva. Projeví se ale v konečném efektu, které snížení daňového základu přinese. Zatímco doposud byla výše daňové úspory individuální a záleželo na tom, v jakém daňovém pásmu se klient pojišťovny či penzijního fondu nacházel, od nového roku díky zavedení rovné daně uspoří sšichni klienti stejně. Dosud mohl klient ušetřit na daních až 3840 korun ročně, a to v případě, že se nacházel v 32% daňovém pásmu. Bez ohledu na výdělek může klient ušetřit maximálně 15 % z 12.000, tj. 1800 korun.


Stavební spoření a hypotéky


Hypoteční úvěr stejně jako stavební spoření je primárně určen k pořízení vlastního bydlení. Překlenovací úvěry ze stavebního spoření jsou jediným úvěrovým produktem, který svou výší sazby dokáže konkurovat hypotékám. Kromě podobné výše úroků spojuje oba tyto produkty určené na financování bydlení také možnost daňových odpočtů.

Zákon o daních z příjmů totiž umožňuje odpočet zaplacených úroků z úvěrů na bytové potřeby v maximální výši 300.000 korun ročně. Pokud tedy splácíte hypotéku, platíte úroky stavební spořitelně, vyžádejte si od ní přehled o zaplacených úrocích. Předejte vaší mzdové účetní a daně budou hned nižší.


Finanční produkty přináší daňové výhodyUzavírání finančních produktů on-line vám nejen ušetří čas, ale přinese vám i peníze navíc. V rubrice finančních tipů a triků vám přinášíme přehled finančních produktů, které je možné sjednat on-line (penzijní připojištění, stavební spoření). A poradíme vám, jak je sjednat a jak pomocí nich ušetřit na daních.


Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ