Snižte si daně s pomocí zaměstnavatele

07.02.2008 | , Finance.cz
DANĚ


Existuje hned několik způsobů, jak si legálně snížit daně. Mezi nejvyužívanější patří především penzijní připojištění a životní pojištění. Pokud jste zaměstnanec, stačí včas předložit požadované doklady zaměstnavateli a ten se o vše postará za vás.

Není asi nikdo, kdo by dobrovolně platil daně. Není proto divu, že se hledají způsoby jak si daňovou povinnost snížit. Naštěstí k tomu existují legální a poměrně jednoduché cesty.

Pomineme-li slevy na dani, který mi jsou sleva na poplatníka, na manželku bez příjmů, na studenta, invalidního důchodce či daňové zvýhodnění či daňový bonus na dítě žijící společně s poplatníkem v domácnosti, existují i další možnosti, které zákon o daních z příjmů nazývá jako nezdanitelné části základu daně.


Nezdanitelné části základu daně


Mezi nejvyužívanější a nejznámější způsoby jak si ponížit daňový základ a zaplatit nižší daně patří  penzijní připojištění, životní pojištění či odečet zaplacených úroků z úvěrů na bydlení.

Jak u životního tak penzijního připojištění má poplatník možnost pokud splní zákonem stanovené podmínky si ročně ponížit daňový základ díky každému z produktů až o 12000 Kč. U životního pojištění splňujícího zákonné podmínky si klient může odečíst zaplacené pojistné i z více mluv až do částky 12 tisíc korun. U penzijního připojištění je situace poněkud složitější, neboť poplatník si může odečíst také až  12 tisíc korun ze zaplacených příspěvků, které ale musí nejprve ponížit o částku 6000 korun. Nelze si tedy odečítat příspěvky, na které je čerpán státní příspěvek.

Další možnost snížit si daně představují také zpalcené úroky z úvěru na bydlení, jedná se především o úroky z hypotečních úvěrů a z úvěrů ze staveních  spoření. V tomto případě si může poplatník, splňuje-li zákonem stanovené podmínky až do výše 300.000 korun ročně.

Mezi další méně využívané možnosti snížení daní patří dary a to včetně dárcovství krve.  Komu lze darovat, aby bylo možno této možnosti využít upravuje zákon. Od základu daně lze odečíst  hodnotu darů, pokud úhrnná hodnota darů  ve zdaňovacím období přesáhne  2 % ze základu daně, nebo činné alespoň 1000 Kč. Nejvýše lze odečíst maximálně 10 % ze základu daně. Jeden odběr krve bezpříspěvkového dárce se oceňuje hodnotou 2000 Kč.

Zaměstnanci, kteří platí členské příspěvky odborové organizaci,  si mohou tyto příspěvky až do výše 1,5 % svých zdanitelných příjmů ze závislé činnosti  (max.3000 Kč ročně), taktéž odečíst od základu daně.

Poslední možností, která v zákoně přibyla v polovině loňského roku je možnost odečíst si od základu daně úhrady za zkoušky ověřující výsledky dalšího vzdělávání a to do výše 10000 korun za zdaňovací období (osoba se zdravotním postižením až 13.000 korun, osoba s těžším zdravotním postižením až 15.000 korun).


Roční zúčtování záloh


Co vše si můžeme odečíst již víme, ale jak na to? Pokud jste zaměstnanec, který během roku pobíral mzdu od jednoho zaměstnavatele nebo od více zaměstnavatelů postupně (např. zaměstnanec který v průběhu roku ukončil pracovní poměr a následně nastoupil do pracovního poměru k jinému zaměstnavateli),  máte možnost do 15.2. písemně požádat o provedení ročního zúčtování záloh  a daňového zvýhodnění. Roční zúčtování zaměstnavatel provede nejpozději do 31.3., tedy v březnové výplatě, ale pouze v případě, že poplatník nepodává daňové přiznání.

Ovšem nestačí pouze požádat o provedení ročního zúčtování a podepsat Prohlášení poplatníka daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti, ale také předložit potřebné doklady a potvrzení. V případě penzijního připojištění, životního pojištění či úvěru na bytové potřeby,  je situace poměrně jednoduchá, neboť má-li poplatník nárok na odpočet, finanční instituce potvrzení vystavují a zasílají automaticky během měsíce ledna.

Pokud jste tedy potvrzení ještě neobdrželi a máte nárok na odpočet, je opravdu nejvyšší čas danou instituci kontaktovat a požádat o zaslání potvrzení.

V případě, že tak činíte poprvé je třeba předložit zaměstnavateli nejen potvrzení o konkrétní výši odpočtu, ale také příslušnou smlouvu s danou institucí, v případě odečtu úroků z úvěru mohou být požadovány i další doklady (např. stavebním povolením, listem vlastnictví, občanským průkazem).

V případě, že poplatník hodlá využít i dalších odpočtů, je na něm,  aby si potřebná potvrzení obstaral sám. Jedná se například o potvrzení příjemce daru, potvrzení odborové organizace či potvrzení o výši úhrady za zkoušky.


Snížit daně si může stejně i podnikatel


Také osoby, které podávají daňové přiznání z daně z příjmů si mohou snížit daně uplatněním nezdanitelných částí základu daně uvedených výše. Doklady, které prokazují nárok odpočtu přikládají ke svému daňovému přiznání. Ty tedy mají nejen na vyplnění daňového přiznání, ale také na případné obstarání potřebných dokladů více času. Termín pro podání daňového přiznání je  31.3.


Společné zdanění manželů letos naposledy


Od roku 2005 umožňuje zákon o daních z příjmů uplatnit, tzv. „Výpočet daně ze společného základu daně manželů“. Od roku 2008 se tento institut ruší, neboť se zavedením rovné 15 % daně již pozbývá smyslu. To tedy znamená, že pokud žijete v manželství a máte alespoň jedno dítě, můžete využít společného zdanění manželů naposledy za zdaňovací období 2007.

Pokud hodláte využít společného zdanění manželů, ať již jste podnikatel nebo zaměstnanec, musíte vždy podat daňové přiznání. Zaměstnavatel vám v tomto případě nemůže provést roční zúčtování.

V případě využití společného zdanění manželů můžete uplatnit všechny výše uvedené možnosti jak si snížit daně, ale stejně jako podnikatelé budete muset potřebná potvrzení snižující základ daně připojit k daňovému přiznání. 

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ