Ulevte svému daňovému přiznání!

05.03.2008 | , Finance.cz
DANĚ


Daně z příjmů tvoří jednu z hlavních příjmových položek státního rozpočtu. Jejich placení patří mezi nepopulární úkony, kterým se člověk jen těžko vyhne. Přesto existují legální cesty, jak si daňovou povinnost snížit. Proč je nevyužít?

Téma týdne: Vyplňujeme a podáváme daňové přiznání

Každý rok se mezi daňovými poplatníky najde pár odvážlivců, pro které jsou daně poplatkem za špatně vyplněné daňové přiznání, a proto hledají různé cesty, jak se jim vyhnout. Utéci před nimi lze jen stěží, přesto zákon o dani z příjmů nabízí možnosti, jak si základ daně a tím i daňovou povinnost snížit. Jednu z nich představují i nezdanitelné části základu daně v podobě odčitatelných položek a slev na dani.


Odčitatelné položky:


Od základu daně lze odečíst položky, které jsou ze zákona nezdanitelné. Jejich úplný výčet naleznete v § 15 zákona o daních z příjmů, zde vám předkládáme ty nejpoužívanější z nich:

  • dary, jejichž hodnota musí přesáhnout 2 % ze základu daně nebo činit alespoň 1000 korun, v úhrnu lze odečíst nejvýše 10 % ze základu daně.
  • odběr krve – za každý odběr krve si bezpříspěvkový dárce může odečíst částkou 2000 korun.
  • úroky z úvěru ze stavebního spoření nebo hypotečního úvěru poskytnutého na bytové potřeby, maximálně ve výši 300.000 korun ročně.
  • příspěvky zaplacené poplatníkem na penzijní připojištění se státním příspěvkem - částka, kterou lze odečíst se rovná celkově zaplaceným příspěvkům sníženým o 6000 korun, maximální výše činí 12.000 korun ročně.
  • pojistné zaplacené poplatníkem na jeho soukromé životní pojištění splňující zákonem dané podmínky. I v tomto případě lze za rok maximálně odečíst 12.000 korun.
  • členské příspěvky zaplacené odborové organizaci - odečíst lze částku do výše 1,5 % zdanitelných příjmů  dle § 6, maximálně 3000 korun ročně.
  • úhrady za zkoušky ověřující  výsledky dalšího vzdělávání nejvýše do částky 10.000 korun ročně (zdravotně postižení 13.000 korun, těžce zdravotně postižení 15.000 korun).

Slevy na dani


Kromě odčitatelných položek, které snižují daňovou povinnost nepřímo, tj. snižují základ daně, ze kterého je daňová povinnost vypočítána, existují i možnosti, jak daň snížit přímo. Od vypočtené daně lze odečíst tzv. slevy na dani, jejichž výčet najdeme v § 35 zákona o daních z příjmů. Ty nejvíce využívané jsou umístěny v § 35ba a patří mezi ně sleva na:

  • poplatníka
  • manželku (manžela) žijící s poplatníkem v domácnosti, pokud nemá vlastní příjem přesahující 38.040 korun
  • poplatníka poživatele částečného invalidního důchodu
  • poplatníka poživatele plného invalidního důchodu
  • poplatníka držitele průkazu ZTP/P
  • poplatníka, připravuje-li se poplatník na budoucí povolání studiem

/>
Roční slevy na dani pro zdaňovací období 2007
- poplatníka
- důchodce
7 200 Kč
0 Kč
- druhého z manželů bez příjmů
- držitele ZTP/P
4 200 Kč
8 400 Kč
- poživatele částečného invalidní důchodu 1 500 Kč
- poživatele plného invalidního důchodu 3 000 Kč
- držitele průkazu ZTP/P 9 600 Kč
- studujícího 2 400 Kč
Daňové zvýhodnění na dítě
- dítě ZTP/P
6 000 Kč
12 000 Kč

Březen je bezesporu měsícem daňového přiznání. Tomuto tématu se proto věnujeme i v naši pravidelné rubrice finančních tipů a triků. Probereme si, kdo a v jakém termínu jejmusí podávat, představíme si jeho samotný formulář i se všemi přílohami, nastíníme, čím lze daňovou povinnost snížit a osvětlíme výdajové paušály.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ