Co dělat, když chci uzavřít penzijní připojištění

26.06.2002 | , Finance.cz
PENZE


Penzijní připojištění je výhodný způsob jak si spořit na stáří, navíc získáváte státní příspěvek. Jak si vybrat ten správný penzijní fond a jaké podmínky si ve smlouvě zvolit?

Penzijní připojištění je výhodný způsob jak si spořit na stáří, navíc získáváte státní příspěvek. Jak si vybrat ten správný penzijní fond a jaké podmínky si ve smlouvě zvolit? Základní rady naleznete v následujících bodech.

  • Penzijní fondy mají ze zákona  stanoveno jaké penze mohou nabízet. Nabídka jednotlivých penzijních fondů je tak téměř identická. (drobně se liší pouze doba na získání nároku na invalidní penzi).
  • Vybírejte si podle dosažených výnosů, kvality servisu a Vaší důvěry v jednotlivé finanční skupiny. Rozhodujete se kam dáte peníze na velmi dlouhou dobu a tak je důvěru ve vybrané penzijní fond nezbytná. Mějte také na paměti, že v minulosti dosahované vysoké výnosy negarantují nadprůměrné výnosy i v budoucnu. Pokud za pár let zjistíte, že jste si vybrali špatně, není nic ztraceno. Penzijní fond můžete kdykoliv změnit a své peníze převést jinam. Více se dočtete v našem rádci.
  • Při vyplňování smlouvy si zvolte k povinné starobní penzi i doplňkovou invalidní a pozůstalostní penzi. Tyto penze nijak nezvyšují Vaše platby na penzijní připojištění. Invalidní penze Vám zaručuje, že v případě přiznání invalidního důchodu nebude muset čekat až do 60 let na svoje peníze. Budete si je moci vybrat již po 36 nebo 60 měsících (podle konkrétného fondu). Pozůstalostní  penze umožní Vašim příbuzným, v případě Vašeho předčasného úmrtí, získat naspořené peníze včetně státního příspěvku.
  • Pokud jste mladší než 45 let, zvolte si i výsluhovou penzi. Až polovinu uložených peněz včetně státního příspěvku si budete moci vybrat již po 15 let.
  • Než uzavřete smlouvu zeptejte se svého zaměstnavatele, zda Vám bude na penzijní připojištění přispívat. Zaměstnavatelé často přispívají na penzijní připojištění pouze u několika vybraných penzijních fondů. V tom případě je Váš výběr omezený.
  • Smlouvu o penzijním připojištění u významných penzijních fondů můžete uzavřít také v našem prodejním centru. Získáte od nás prémii!

Autor článku

Redakce

Redakce  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: PENZE