Jak volit na první pokus

27.05.2010 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Přinášíme vám jednoduchý manuál k zítřejším volbám. Dočkáme se vyšší účasti než v roce 2006? Přispěje více hlasy třeba facebooková generace? 

Téma týdne: Volby 2010

K volbám nechodíme každý den. Naštěstí. Právě proto však mnozí nevědí jistě, jak to tentokrát bude probíhat. Navštivte s námi volební místnost nejprve virtuálně a naostro si pak už hlasování jenom vychutnejte. Co tedy potřebujete vše vědět, abyste místo voleb nenavštívili zbytečně?


Pokud je vám 18 let v neděli, na volby právo nemáte


Právo volit má každý občan České republiky, kterému bylo alespoň druhý den voleb 18 let. Pro zájemce o hlasování mladší 18 let zde tedy neexistuje možnost zastoupení rodiči, či nějaká jiná pomoc. Pokud by o tom někdo uvažoval...

Na druhou stranu, volby jsou ryze dobrovolnou událostí. Je zřejmé, že se k letošním parlamentním volbám nedostaví zdaleka všichni. 80% účast by byla výborným výsledkem. Pro představu, v roce 2006 přišlo k parlamentním volbám 64,5 % voličů. Letošní účast by však mohla být o něco disciplinovanější. Hovoří se například o vyšší účasti tzv. facebookové generace, která má díky této sociální síti o volbách lepší povědomí a chce vyjádřit svůj názor. 


K volbám stačí vyrazit nalehko


Doma si vezměte pouze průkaz totožnosti a deštník. Nic jiného není nezbytné. Před volební místností sklapněte deštník a připravte si platný občanský průkaz nebo pas k prokázání vaši totožnosti. Mít s sebou hlasovací lístky není nutné. Dostanete je bez problémů na místě voleb. Pokud se však ve volební místnosti nechcete stresovat tím, že nemůžete najít stranu, kterou chcete volit, hlasovací lístek si připravte už doma. Hlasovací lístky vám měly dojít 25. v úterý. Na hlasovacím lístku můžete zakroužkováním vyznačit až 4 kandidáty, kterým dáváte přednost.


V pátek do 22h, v sobotu do 14h. Ale kde? 


Volí se ve volebních místnostech, které jsou často zřízeny ve školách, sálech, tělocvičnách či prostorech úřadů. Není zvykem obcí místo voleb měnit, stačí se tedy zeptat pamětníků. Nebo se ve volebních hodinách držet proudících davů. 

Každý je zapsán ve stálém seznamu voličů v místě trvalého bydliště. O volení ze zahraničí nebo v případě nemoci se dočtete ve článcích: Volit můžete i z nemocnice a Jste v zahraničí a nevíte jak volit?. Volit můžete i jinde než ve svém volebním okrsku, a to na voličský průkaz. Ten na základě žádosti vydává příslušný obecní úřad v místě trvalého bydliště. Poslední termín byl však včera, jak jsme informovali např. ve článku 2010 – Rok bohatý alespoň na volby.


Volební místnost – a co tam?


V prostorách, kde se volby konají, navštivte místo, kam spadá vaše ulice. Volební komise vám předá úřední obálku s razítkem a ověří vaši totožnost. Pokud jdete nalehko, požádejte i o volební lístky. S obálkou i s hlasovacími lístky pak jdete do odděleného prostoru. Tam vyberete jeden hlasovací lístek, na němž můžete zakroužkováním vyznačit i kandidáty, kterým dáváte přednost. Vyznačit lze až 4 kandidáty. Lístek potom vložíte do obálky a hodíte do urny.

Hlasovat můžete až potom, co se odeberete za plentu do prostoru určeného pro úpravu hlasovacích lístků. Bez toho vám volební komise hlasování neumožní. Pokud vám zdravotní postižení neumožňuje vložit lístky do obálky, můžete si s sebou vzít asistenta.


Kdy je hlas neplatný?


Hlasování je neplatné v případě, že jsou volební lístky bez úřední obálky nebo pokud je vloženo více hlasovacích lístků, byť třeba stejné politické strany, a také v případě přetržení hlasovacího lístku.

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU